Ogromen spomenik, posvečen perejaslavskemu sporazumu, so v Kijevu postavili leta 1982. Foto: EPA
Ogromen spomenik, posvečen perejaslavskemu sporazumu, so v Kijevu postavili leta 1982. Foto: EPA

Kijevski oddelek za teritorialni nadzor je 30. aprila naznanil začetek odstranitve spomenika in poudaril njegov ogromni format: "Kiparska kompozicija je velika, sestavljena je iz približno 20 elementov, ki tehtajo med 6000 in 7000 kilogrami vsak. Zaradi zapletenosti zasnove lahko demontaža traja nekaj dni," so zapisali v spletni objavi.

Ogromen spomenik, postavljen v letu obletnic
Spomenik, posvečen perejaslavskemu sporazumu, je bil postavljen leta 1982. Postavili so ga pod obeležje, ki je danes znano pod imenom Slavolok svobode ukrajinskega ljudstva, nekdaj pa kot Slavolok prijateljstva med ljudstvi. Spomenik je bil del niza obeležij, ki prikazujejo pripoved o zgodovinski enotnosti z Rusijo. Postavili so ga v kijevskem parku Krešatik s pogledom na reko Dneper, postavitev pa je sovpadla s 1500. obletnico mesta Kijev, 60. obletnico Sovjetske zveze in 65. obletnico oktobrske revolucije leta 1917.

Sorodna novica Raznoliki pogledi na vse intenzivnejše odstranjevanje sovjetskih spomenikov

Kmalu po ruski invaziji v Ukrajini je tamkajšnji arhitekt Sergej Mirgorodski, eden od oblikovalcev omenjenega niza obeležij, pohvalil odstranitev skulpture, ki prikazuje ukrajinskega in ruskega delavca. "Občutim veselje. Končno! Prijateljstva z Rusijo je konec," je dejal za televizijsko mrežo TSN.

Z zakonom nad komunistične simbole
Ukrajinski zgodovinarji pravijo, da je spomenik v poklon perejaslavskemu sporazumu, ki prikazuje Bodana Hmelnickega, vodjo zaporoških kozakov, in ruskega carskega odposlanca Vasilija Buturlina, ki sta leta 1654 privolila v pakt, simbol ruskega imperializma.

Po priključitvi Krima je bil aprila 2015 v Ukrajini uveden zakon, usmerjen proti vsem komunističnim simbolom, zaradi česar so do leta 2020 odstranili več kot 2000 spomenikov. Od obsežne ruske invazije so v Ukrajini porušili več spomenikov, vključno s tistimi, ki upodabljajo Katarino Veliko v Odesi, in na desetine spomenikov ruskega pesnika Aleksandra Puškina, piše Art Newspaper.