Ekipa Time Teama se poslavlja od TV-kamer in arheološkega izobraževanja gledalcev. Foto: Stran TV-serije Time Team na Facebooku
Ekipa Time Teama se poslavlja od TV-kamer in arheološkega izobraževanja gledalcev. Foto: Stran TV-serije Time Team na Facebooku

Time team ni bil samo visokokakovostni program javne televizije, temveč je pritegnil veliko in strastno gledalstvo tako v Veliki Britaniji kot v tujini. Ponosen sem, da sem bil del tega.

Tony Robinson, voditelj serije Time Team
Arheološke raziskave
V več kot 250 oddajah je ekipa Time Teama raziskovala najdišča, ki so časovno segala od kamene dobe do 2. svetovne vojne. Foto: Stran TV-serije Time Team na Facebooku

Neverjetno sem ponosen, da smo na našem programu omogočili stotine ur izobrazbe in zabave, poleg tega pa smo v preteklih 18 letih s produkcijskimi stroški Time Teama vložili več kot 4 milijone funtov v britansko arhologijo.

Ralph Lee, Channel 4
Aston in Taylor
Arheolog Mick Aston (levo) z ustvarjalcem in producentom Time Teama Timom Taylorjem. Aston, ena izmed ikon serije, je februarja 2012 po nekaterih spremembah koncepta oddajo jezno zapustil. Taylor bo v sodelovanju s postajo Channel 4 poskušal ustvariti še kakšen uspešen format oddaje z arheološko tematiko. Foto: Wikipedia

Channel 4 je pred dnevi sporočil, da bo serija, ki je popularizirala arheologijo v Veliki Britaniji in po svetu, tudi sama postala del zgodovine. Ukinitev serije, ki smo jo s slovenskimi prevodi dolga leta lahko tudi pri nas gledali pod naslovom Časovna ekipa na tujih dokumentarnih programih, so s težkim srcem sprejeli tako njeni dolgoletni spremljevalci kot ekipa arheologov in drugih strokovnjakov, ki jo je ustvarjala.

Prava arheologija, ne takšna kot v Indiani Jonesu
Njen voditelj Tony Robinson, ki smo ga v Sloveniji najprej spoznali kot umazanega služabnika Baldricka v kultni seriji Črni gad, je povedal: "Le redki igralci imajo priložnost nastopiti v dveh ikoničnih TV-serijah – toda jaz sem imel to srečo."

Koncept oddaje Time Team je arheologijo predstavljal realistično, kot natančno strokovno delo, in s tem razbijal filmske stereotipe o arheologih, kot je Indiana Jones, ki vedno najdejo grobnico, polno zlatih predmetov in drugih dragocenosti. Ekipa se je za vsako epizodo za tri dni zbrala na obetavnem najdišču in pod vodstvom arheologov Micka Astona ali Francisa Pryorja skušala v tem omejenem časovnem obdobju čim več izvedeti o zgodovinskem dogajanju na tem področju. Posrednik med arheološkimi strokovnjaki, kot je zanimivi dolgolasi arheolog in navdušenec nad prazgodovinskim kamnitim orožjem Phil Harding, in gledalci je bil Robinson, ki je dogajanje skušal raztolmačiti tako, da so tudi običajni ljudje pred televizijskimi sprejemniki lažje razumeli, zakaj je za razkrivanje preteklosti včasih bolj kot vrč zlatih kovancev pomembna ena sama črepinja starodavnega lonca. "Time team ni bil samo visokokakovostni program javne televizije, temveč je pritegnil veliko in strastno gledalstvo tako v Veliki Britaniji kot v tujini. Ponosen sem, da sem bil del tega," je po poročanju Guardiana povedal Robinson.

Smrtna nesreča s kopjem
Time Team je segel tudi prek britanskih meja, saj so ga predvajali v skoraj 40 državah po svetu. Leta 2009 so posneli tudi prvo serijo ameriške različice Time Teama, a ta ni bila tako odmevna kot britanski izvirnik. Poleg več kot 250 epizod so posneli tudi nekaj daljših posebnih oddaj Time Teama, med katerimi je bil zelo odmeven The Big Dig, kjer so v enem tednu s pomočjo gledalcev v živo naredili več kot tisoč testnih izkopov.

Leta 2007 je snemanje Time Teama zaznamovala tragična nesreča. Enemu izmed članov zgodovinskega društva, ki so uprizarjali dvoboje na viteškem turnirju, se je trska lesenega kopja zapičila skozi odprtino za oči v čeladi. Anthony Allen je teden pozneje umrl v bolnišnici, ekipa Time Teama pa mu je posvetila epizodo, ki so jo predvajali 25. februarja 2008, seveda brez prizora, v katerem se je zgodila nesreča.

"Modernizacija" serije se je ponesrečila
Še pred štirimi leti je Time Team spremljalo dva in pol milijona gledalcev, potem pa je gledanost začela padati. Producenti so ga zato želeli narediti zanimivejšega in bolj "televizičnega", a se jim to ni posrečilo. Seriji so dodali nove voditelje, med njimi nekdanjo manekenko in arheologinjo Mary-Ann Ochota. Kmalu zatem je Time Team zapustil eden glavnih arheologov, vedno v pisane puloverje odeti Mick Aston, saj se mu je zdelo, da je serija postala poneumljena in da je arheološko vsebino zamenjalo prazno govoričenje. Tudi Mary-Ann Ochota je pozneje zapustila oddajo, saj se po njenih besedah vse skupaj ni izšlo, kot si je želela.

Zadnjo serijo oddajo bodo predvajali prihodnje leto in se pri tem ozrli tudi na vrhunce več kot 250 oddaj, ki so jih posneli v dozdajšnjih 18 letih. Še štiri posebne episode bodo predvajali leta 2014. Channel 4 je sporočil, da se želijo osredotočiti na nove in inovativne zgodovinske programe, a se zavedajo tudi velikega pečata, ki ga je Time Team pustil na britanski televiziji. "Neverjetno sem ponosen, da smo na našem programu omogočili stotine ur izobrazbe in zabave, poleg tega pa smo v preteklih 18 letih s produkcijskimi stroški Time Teama vložili več kot 4 milijone funtov v britansko arhologijo," je povedal Ralph Lee s postaje Channel 4 in dodal, da se s Timom Taylorjem, ustvarjalcem Time Teama, že dogovarjata o novih zamislih z arheološko tematiko. Po skoraj 20 letih, v katerih je Time Team uspešno predstavljal arheologijo in zgodovino gledalcem, bo vsaka nova oddaja ali TV-format težko dosegla priljubljenost in vpliv, ki ju je uživala Časovna ekipa.

Time team ni bil samo visokokakovostni program javne televizije, temveč je pritegnil veliko in strastno gledalstvo tako v Veliki Britaniji kot v tujini. Ponosen sem, da sem bil del tega.

Tony Robinson, voditelj serije Time Team

Neverjetno sem ponosen, da smo na našem programu omogočili stotine ur izobrazbe in zabave, poleg tega pa smo v preteklih 18 letih s produkcijskimi stroški Time Teama vložili več kot 4 milijone funtov v britansko arhologijo.

Ralph Lee, Channel 4