Kapelica sv. Luke stoji v starem mestnem jedru Dubrovnika. Foto: registar.kulturnadobra.hr
Kapelica sv. Luke stoji v starem mestnem jedru Dubrovnika. Foto: registar.kulturnadobra.hr

Galerija Antikvitete Novak, ki jo vodi Franci Novak, ima sicer prostore v Stari Ljubljani, v katerih si je poleg razstav mogoče ogledati tudi druge slike in kipe, pa tudi pohištvo in drobne predmete iz različnih zgodovinskih obdobij.

Prva pisna omemba v 13. stoletju
Kapelica, ki jo pisni viri prvič omenjajo leta 1245, stoji nasproti dominikanske cerkve, ob vznožju stolpa sv. Luke. Gre za prostostoječo, podolžno, enoladijsko stavbo s kupolo in polkrožno apsido, zidano s klesanimi kamni. Telo objekta sestavlja predromanska cerkev, ki je bila večkrat dograjena, nazadnje leta 1787. Po francoski okupaciji je v njej delovalo skladišče, piše na Geoportalu kulturnih dobrin Republike Hrvaške.

Odprtje prve razstave v novi galeriji
Dubrovniško galerijo bodo odprli drevi ob 19. uri z razstavo slik kiparja in risarja Mirsada Begića. Leta 1953 v Glamoču v Bosni in Hercegovini rojeni Begić se je v Slovenijo preselil po srednji umetniški šoli v Sarajevu, ko se je vpisal študij kiparstva na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost. Tam je diplomiral leta 1979 pri Dragu Tršarju, leta 1986 je pri njem končal še specialistični študij. Med drugim se je Izpopolnjeval tudi v Londonu na prestižni šoli St. Martin’s School of Art.

Sorodna novica Kipar Mirsad Begić: Največje priznanje mi je, da me je prepoznala Katoliška cerkev

Begić sodi med najizrazitejše in najbolj lirične predstavnike mladega slovenskega kiparstva, t. i. kiparstva čutnega inkarnata, ki se je razvilo v 80. letih minulega stoletja. Podpisal se je pod številne javne plastike in ambientalne postavitve. Med bolj znanimi v Ljubljani so spomenik ljubljanskemu županu z začetka Ivanu Hribarju in stranska vrata Ljubljanske stolnice.

Vključen v moge zbirke po Sloveniji in zunaj nje
Največ ustvarja v glini, mavcu, keramiki in bronu, pa tudi v različnih netipičnih materialih – od voska do vrvi. Ustvaril je tudi več posameznih scenografij. Razstavlja po Sloveniji in zunaj nje, še posebej v Nemčiji. Njegova dela so med drugim v zbirkah Moderne galerije, Galerije Murska Sobota, Galerije Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki, Miklove hiše Ribnica, v Tuzli, Pančevu, Somborju, Kikindi, Sarajevu, v japonskem Kobeju in v številnih zasebnih zbirkah.

Begić je leta 2000 prejel nagrado Prešernovega sklada za ciklus Ohraniti sanje. Leto pozneje mu je odlikovanje podelil tedanji predsednik republike Borut Pahor. Živi in ustvarja v Ljubljani.

Ob dubrovniški razstavi Begićevih del bo izšel predstavitveni katalog njegovih del.