Foto: BoBo
Foto: BoBo

Higieniki, ki predstavljajo deset odstotkov zaposlenih na veterinarski fakulteti, so prepričani, da so z organizacijo in napovedjo stavke postopali zakonito. Ker pa "trenutno ne želijo zakonitosti uveljavljati prek delovnega in socialnega sodišča", je stavkovni odbor napovedano stavko in stopnjevanje stavke od 13. do 17. maja preklical, je v odgovoru veterinarski fakulteti, zapisal predsednik stavkovnega odbora Gabrijel Jelko Holc.

Sorodna novica Veterinarski higieniki napovedali opozorilno stavko

Napovedane stavkovne zahteve so predali Sindikatu veterinarskih higienikov Slovenije, ki sodi pod okrilje Obalne sindikalne organizacije. Ta bo septembra napovedal stavko in stavkovne zahteve predal vsem vpletenim, če higieniki do takrat z delodajalcem ne bodo dosegli skupnega dogovora. Kot so spomnili v odgovoru, se takrat konča obdobje, v katerem sindikati na podlagi dogovora z vlado ne izvajajo stavkovnih zahtev.

"Dejstvo pa je, da smo z našo aktivnostjo opozorili na nevzdržne razmere, ki se v tem trenutku dogajajo prav v veterinarski higienski službi," so poudarili.

Higieniki so opozorilno stavko napovedali sredi aprila. Kot so takrat navedli, zahtevajo zagotavljanje delovnih pogojev v skladu z zakonodajo, dvig osnovne plače in določitev pravice do stalnega dodatka na pogoje dela. Opozorili so tudi na stalno opravljanje nadurnega dela zaradi pomanjkanja kadra in na to, da so zaradi posebnosti njihovega dela upravičeni do posebnega dodatka.