Matjaž Rozman je poleg dveh naslovov državnega prvaka s Celjem, kamor je prišel poleti 2016, osvojil še dva pokala z Interblockom v sezonah 2007/08 in 2008/09. Preizkusil se je tudi v tujini pri Greuther Fürthu (2010/11) in Slavenu Belupu (2015/16). Foto: www.alesfevzer.com
Matjaž Rozman je poleg dveh naslovov državnega prvaka s Celjem, kamor je prišel poleti 2016, osvojil še dva pokala z Interblockom v sezonah 2007/08 in 2008/09. Preizkusil se je tudi v tujini pri Greuther Fürthu (2010/11) in Slavenu Belupu (2015/16). Foto: www.alesfevzer.com

V tej sezoni je v Prvi ligi Telemach branil na 25 tekmah, devetkrat je mrežo ohranil nedotaknjeno. Ob odsotnosti Denisa Popovića je bil 192 centimetrov visoki mož iz Gerečje vasi, ki je kariero začel kot napadalec, tudi kapetan moštva.

"Težko je primerjati oba naslova. Prvi je bil prvi in s tem nekaj posebnega. Tedaj nismo bili v vlogi favorita, letos pa smo bili vso sezono na vrhu in tudi zaradi velikega vložka ter selekcije ekipe se je od nas pričakoval naslov prvaka. Vse drugo bi bil neuspeh. Je pa vedno lepo in sladko biti del tega. Danes je bil idealen trenutek za potrditev: igrali smo proti najbližjemu tekmecu Olimpiji, vreme je prekrasno, tu so počitnice," je izkušeni vratar v pogovoru za MMC povedal v nedeljo, ko je po zmagi z 1:0 na zelenici odprl penino ob proslavljanju s soigralci in drugimi delavci v klubu.

S tribune je slavje opazoval tudi njegov dober prijatelj Mitja Lotrič, ključni igralec grofov pred štirimi leti.

Kaj je bilo najpomembneje, da so Celjani upravičili vlogo favorita? "Ključno za uspeh se mi zdi, da je po menjavi trenerja Damir Krznar samo nadaljeval ideje, ki jih je vpeljal Albert Riera. Ni se poslužil velikih sprememb. Pohvalil bi tudi vlagatelje v naš klub, ki so ga dvignili na visoko raven."

Skupaj je v Prvi ligi branil že na 342 tekmah, jeseni 2020 pa je kot tretji vratar v Ligi narodov začutil tudi reprezentančni utrip. Foto: www.alesfevzer.com
Skupaj je v Prvi ligi branil že na 342 tekmah, jeseni 2020 pa je kot tretji vratar v Ligi narodov začutil tudi reprezentančni utrip. Foto: www.alesfevzer.com

Navijači prepoznali, da so na dobri poti

Proti Olimpiji ga je navdušila podpora rekordnih 7242 gledalcev na tribunah. "Vesel sem, da smo prebudili navijače in da so prišli v tako lepem številu. Očitno so prepoznali, da delamo nekaj dobrega oziroma da smo na dobri poti. Navijači so rastli z nami. Bolj je šlo prvenstvo h koncu, več jih je bilo na tribunah. Številni so govorili, da imamo prevelik stadion, a smo zdaj dokazali, da je lahko lepo napolnjen. Verjamem, da bo poleti podobno na evropskih tekmah, sploh če bo v Celje prišel kakšen atraktiven tekmec. Tedaj bi se lahko napolnila tudi tribuna na drugi strani. Mislim, da bomo stadion uredili do te mere, da bomo lahko vse tekme odigrali tu."

Kaj pa poletni cilji, do kod lahko seže Celje, potem ko je lani obstalo na zadnji stopnički, v play-offu za Konferenčno ligo? "Smo prvaki in naj bi imeli zaradi tega v Evropi lažje delo. Verjamem, da ta ekipa lahko doseže viden uspeh, kar bi pomenilo uvrstitev v skupinski del enega izmed tekmovanj."

Sorodna novica "Riera bi rekel, da moramo sanjati o velikih stvareh, da bi do njih tudi prišli"

Prvič spomladi branil Obradović

Nedeljsko srečanje je priljubljeni "Rozi" sicer spremljal s klopi, saj je Damir Krznar v vrata postavil Matka Obradovića, kar se je v spomladanskem delu prvenstva zgodilo prvič. Poleg taktičnih zadev najbrž tudi zaradi tega, ker je Celje na 11 zaporednih tekmah prejelo zadetek, nazadnje proti Domžalam kar tri.

"O menjavi nas je trener obvestil že na začetku priprav za tekmo, rekel je, da bo poskušal nekaj spremeniti pri organizaciji naše igre. Smo pa dobra klapa, vsakdo ima svojo vlogo in ni pomembno, kdo igra in kdo je na klopi. Držimo skupaj za skupni uspeh. Težje je spremljati tekmo od zunaj, saj ne moreš pomagati ekipi, toda v drugem polčasu smo imeli stvari pod nadzorom in ni bilo pretirane nervoze. Pomagal nam je tudi lep zadetek Pruceva. Potrdili smo, da smo pravi prvaki. Lepo je, da smo izkoristili prvo zaključno žogico in imamo mir do konca sezone."

Sorodna novica Rozi se ob čakanju na izvide koronatestov počuti kot nekoč v šoli

Krznar je odločitev o menjavi vratarja (Obradović je branil prvič po 12. novembru) komentiral takole: "Za to sem se odločil že v ponedeljek, a sem pustil, da se 'kuha' do srede. Do srede mi je 20 ljudi reklo, da sem nor in nisem normalen, kar pa mi je dalo še več poguma, da to res naredim."

Več odličnih predstav je Rozman pokazal v tej sezoni, med drugim bo v spominu ostala tista z derbija proti Olimpiji na začetku marca, ko je bil z devetimi obrambami najzaslužnejši, da se je dvoboj končal z 1:1 in se Ljubljančani pred zadnjo tretjino prvenstva niso približali Celjanom na vsega štiri točke. V povprečju je na tekmo zbral po 3,2 obrambe. Pogodbo s slovenskimi prvaki ima še za eno sezono.

Prenova celjskega stadiona

Mestna občina Celje je v torek sporočila, da so se aprila začela dela za prekategorizacijo celjskega stadiona Z'dežele na višjo raven zahtev Uefe.

Med drugim morajo vzpostaviti nadzor vstopov na tribune z vstopnimi vrtiljaki, zgraditi nadzorno sobo s pripadajočo opremo (kamere, monitorji ...), prostore za trenerje in sodniško garderobo, uvesti sobo za nadzor dopinga, urediti televizijske studie, novinarsko tribuno, sodobno ozvočenje, dodatne prostore VIP in dodatna parkirišča.

Najvišji strošek pa bo predstavljala posodobitev razsvetljave igralne zelenice, ki jih bo stala približno pol milijona evrov.

Celjani po naslovu prvaka že načrtujejo odmevno zgodbo v Evropi
Celjani pred več kot 7000 gledalci ugnali Olimpijo in proslavili naslov
Karničnik: Bili smo dominantni skozi celotno sezono