Nekaj milijard, ki jih mora plačati Bank of America agenciji Fannie Mae, je drobiž v primerjavi s pomočjo ameriških davkoplačevalcev, ki je rešila obe vladni hipotekarni agenciji. Foto: EPA
Nekaj milijard, ki jih mora plačati Bank of America agenciji Fannie Mae, je drobiž v primerjavi s pomočjo ameriških davkoplačevalcev, ki je rešila obe vladni hipotekarni agenciji. Foto: EPA

Banka Bank of America pa bo morala plačati skupno več kot 11 milijard dolarjev, saj je privolila tudi, da bo odkupila 30.000 hipotek za 6,75 milijarde in plačala še 1,3 milijarde dolarjev nadomestil.

Ena od dveh vladnih hipotekarnih agencij Fannie Mae, druga je Freddie Mac, je trdila, da ji je banka prodala t. i. strupene dolgove in bi tako morala biti odgovorna za škodo, ki jo je agencija utrpela.

Pok hipotekarnega balona pomenil izdatno pomoč ameriških davkoplačevalcev
Kot piše BBC, sta obe agenciji ob poku hipotekarnega balona leta 2008 izgubili več kot 30 milijard dolarjev. Pred krizo, v letih 2007 in 2008, je bila popularna prodaja hipotekarnih posojil kot investicij. Ko najemniki hipotekarnih posojil teh niso več mogli odplačevati, so te investicije izgubile vrednost, kar je imelo katastrofalne posledice za banke po vsem svetu.

Obe hipotekarni agenciji je pred propadom rešila ameriška vlada, ameriški davkoplačevalci pa so zato plačali več kot 140 milijard dolarjev.

Bank of America se je s Freddie Macom pogodila že 2011, sporazum s Fannie Mae pa pomeni konec več let trajajočemu sporu med banko in to agencijo. Sporazum je Bradley Lerman iz Fannie Mae označil za "ugodno rešitev", ki je v "najboljšem interesu davkoplačevalcev".

Oktobra je ameriška vlada tožila banko zaradi domnevne hipotekarne prevare, hčerinsko družbo Countrywide Financial pa je obtožila prodaje na tisoče strupenih dolgov Fannie Mae in Freddie Macu. Podobno je vlada predtem storila tudi glede bank Wells Fargo in JP Morgan Chase.

Skromna nadomestila bank zaradi zaplemb domov
Ločeno od sporazuma med Fannie Mae in Bank of America se je deset ponudnikov hipotek obvezalo plačati 8,5 milijarde dolarjev kot nadomestilo za napake pri zaplembi domov. Skupina vključuje banke Bank of America, Citigroup, JP Morgan in Wells Fargo.

3,3 milijarde bodo plačale neposredno lastnikom domov, od katerih, kot pravijo nadzorniki, nekateri sploh ne bi smeli izgubiti domov. Posamezni lastniki bodo tako prejeli od nekaj sto do 125.000 dolarjev.

Preostalih 5,2 milijarde bo predstavljalo pomoč pri dolgovih in njihovi odpisi.