V okrožju South Oxfordshire so izbirali policijskega komisarja. Foto: AP
V okrožju South Oxfordshire so izbirali policijskega komisarja. Foto: AP

V Veliki Britaniji je Johnsonova vlada leta 2022 uvedla spremembo zakona, ki določa glasovanje na volitvah z obveznim osebnim dokumentom s fotografijo. Sprememba zakonodaje je začela veljati lani, ko so maja na lokalnih volitvah volivci prvič glasovali po novih pravilih.

Ironično pa se je moral prav nekdanji britanski premier Boris Johnson nedavno z volišča vrniti domov po osebni dokument, da bi lahko oddal glas. Po prvotni zavrnitvi na volišču v okrožju South Oxfordshire, kjer so izbirali policijskega komisarja, se je tja nato vrnil in svojo državljansko dolžnost uspešno opravil.

Med veljavne osebne dokumente v Veliki Britaniji sodi 22 izkaznic

Po podatkih britanske volilne komisije lani na lokalnih volitvah zaradi zakonske spremembe ni uspelo glasovati približno 14.000 volivcem.

Med veljavne osebne dokumente v Veliki Britaniji sicer sodi 22 izkaznic: poleg potnega lista, osebne izkaznice in vozniškega dovoljenja imajo status osebnega dokumenta tudi vozovnice starejših za avtobus in mestni promet v Londonu, mednje pa denimo ne sodi izkaznica vojaških veteranov.