Foto: EPA
Foto: EPA

Začetek napetosti med kanadskim raperjem Drakom, s pravim imenom Aubrey Drake Graham, in ameriškim raperjem Kendrickom Lamarjem sega v leto 2013, ko je bil Lamar še novinec. Med nastopom na podelitvi nagrad BET se je pohvalil, da je s svojimi veščinami "občutljivega raperja spravil nazaj v pižamo". To se je navezovalo na Draka, čigar razgaljena mešanica rapa in R&B-ja je spremenila zvok hiphopa.

Spor je nekaj let miroval, ponovno pa je zavrelo lani, ko sta raperja J Cole in Drake v svoji pesmi First Person Shooter sebe in Lamarja opisala kot "veliko trojico" rapa. Lamar se je na to odzval z ognjevitim verzom v pesmi Like That, v katerem je verz, ki pravi, da ni veliki treh – obstaja samo "veliki on".

Od takrat sta obe strani že izdali številne "diss" skladbe, ki so polne medsebojnega kritiziranja, napetost je nenehno naraščala, novo stopnjo pa je dosegla z najnovejšima pesmima, ki sta luč sveta ugledali skoraj sočasno. V tokratni besedni vojni sta namreč Drake in Lamar postala precej bolj osebna in ostra, poroča BBC.

Lamar naj bi bil kriv za to, da je Drake moral umakniti pesem

Drakova skladba Family Matters nakazuje, da kje oče enega izmed Lamarjevih otrok nekdo drug, obenem pa trdi, da je hiphoper pretepel svojo partnerko. Lamar sicer nikoli ni bil obtožen nasilja v družini.

Prav tako ga krivi za to, da so se upravitelji zapuščine pokojnega Tupaca Shakurja pritožili, ker je v svoji pesmi Taylor Made Freestyle s pomočjo umetne inteligence podvojil njegov glas in ga uporabil. Lamar naj bi bil pobudnik tega, posledično je pesem moral umakniti.

"Zamočil si tisto minuto, ko si omenil ime moje družine"

Kendrick Lamar ni izgubljal časa z maščevanjem. Njegova pesem Meet The Grahams je prispela 20 minut pozneje, skupaj z opozorilom: "Zamočil si tisto minuto, ko si omenil ime moje družine". Raper, rojen v Comptonu, je nato v svoji pesmi poimensko omenil Drakove starše in njegovega šestletnega sina. "Dragi Adonis, žal mi je, da je ta moški tvoj oče," je le eden izmed verzov skladbe, v kateri sicer navaja tudi, da je Drake na skrivaj postal oče še enemu otroku.

Prav tako omeni, da je za pisanje svojih verzov najel druge ljudi, pristavil je tudi, da je imel plastično operacijo. Tu še ni končal – dodal je, da so zaposleni v Drakovi založbi OVO spolni prestopniki in trdil, da je Drake odvisen od iger na srečo, spolnosti, drog in alkohola.

Na obtožbe, da je skrivoma zaplodila otroka se je Drake sicer že odzval na družbenih omrežjih, kjer je zapisal: "Ali lahko nekdo najde mojo skrivno hčerko in jo, prosim, pošlje k meni," je posmehljivo zapisal.

Spor je vseeno dober za posel, saj sta se pesmi uvrstili visoko na glasbenih lestvicah.