Rusko vesoljsko plovilo sojuz z dvema kozmonavtoma in astronavtom se je uspešno priključilo na Mednarodno vesoljsko postajo. Foto: EPA
Rusko vesoljsko plovilo sojuz z dvema kozmonavtoma in astronavtom se je uspešno priključilo na Mednarodno vesoljsko postajo. Foto: EPA

Sojuz je poletel iz vesoljskega izstrelišča v kazahstanskem Bajkonurju v torek, polet so izvedli ob 50. obletnici prvega poleta človeka v vesolje. 12. aprila 1961 je namreč iz Bajkonurja v vesolje kot prvi človek poletel kozmonavt Jurij Gagarin.

Z Gagarinom v vesolje dva Rusa in Američan
V njegovo čast so rusko plovilo, ki je na ISS odpeljalo Rusa Aleksandra Samokutjajeva, Andreja Borisenka in Američana Ronalda Garana, poimenovali Gagarin, na raketo pa natisnili njegov portret.

"Pred petdesetimi leti je ruski narod v vesolje poslal človeka, kar je bilo predvsem namenjeno tekmovanju. Danes pa mi trije predstavljamo več narodov, ki v partnerstvu vodijo Mednarodno vesoljsko postajo," je pred izstrelitvijo povedal ameriški astronavt Garan.

Na ISS-ju bodo ostali pet mesecev
Za Rusa je to prvi polet v vesolje, za Američana pa drugi, saj je leta 2008 že letel z raketoplanom Discovery. Z njihovim prihodom na postajo se je število ljudi na ISS-ju povečalo na šest, saj so tam že Rus Dimitrij Kondratijev, Nasina astronavtka Catherine Coleman in Italijan Paolo Nespoli. Trojico sicer čaka vrsta zapletenih nalog, na vesoljski postaji pa bodo ostali več kot pet mesecev.