Uporabniki in zaposleni v novih, preurejenih prsotorih VDC Polž Lenart. Foto: zajem zaslona, TV Slovenija, Poročila, 26. 4. 2024
Uporabniki in zaposleni v novih, preurejenih prsotorih VDC Polž Lenart. Foto: zajem zaslona, TV Slovenija, Poročila, 26. 4. 2024

Z obnovo prostorov enote Varstveno delovnega centra Polž, ki v Lenartu deluje 26. let, so začeli lani novembra. Investicija je vredna 700.000 evrov, po besedah direktorice VDC Maribor Jasmine Breznik pa so 80 odstotkov investicije pokrili z lastnimi sredstvi, 20 odstotkov pa je iz sredstev za tekoče vzdrževanje dodalo ministrstvo za solidarno prihodnost. Breznik je povedala, da so kljub obnovi njihove storitve potekale nemoteno, saj so imeli začasno domovanje v Domu starostnikov Sv. Agate v Zamarkovi.

Vodja VDC Polž Lenart Gordana Kosanič je povedala, da ima 48 uporabnikov na voljo še toplotno črpalko, trgovinica pa je odslej združena z delavnico. Dodala je tudi, da so ena pomembnejših pridobitev obnove večje sanitarije, ki so zdaj primerne tudi za uporabnike na invalidskih vozičkih. "Tudi zaposleni smo dobili svoje sanitarije, kar se nam zdi zelo pomembno. Dobili smo tudi novo sejno sobo pa vse pohištvo je novo. V pralnici je odslej toplotna črpalka, rekuperacija pa nam bo s svežim zrakom omogočala boljše delovne pogoje," je povedala. Ob tem upa, da se bo 10 zaposlenim v enoti Lenart zdaj pridružil še kak nov delovni inštruktor ali varuh, saj bi potrebovali tudi nove zaposlene.

Uporabnica VDC Polž Lenart Tatjana Ploj je o prenovljenih prostorih povedala, da so lepo urejeni in da so ji všeč. "Najbolj všeč mi je v delavnici. Vsako jutro rada pridem sem. Rada delam, rada se zabavam s sodelavci in včasih je veliko dela," je dejala.

Otvoritve se je udeležil tudi državni sekretar na ministrstvu za solidarno prihodnost Luka Omladič, ki je ocenil, da je prenova Polževih prostorov v Lenartu velik dosežek. "Ponosni smo na direktorico in to bi bilo treba večkrat poudariti, kako odlične vodje socialno varstvenih zavodov imamo," je dejal Omladič.

VDC Polž Maribor ima skupno 9 enot, v katerih je več kot 330 uporabnikov. Poleg Lenarta so ostale enote še v Mariboru, kjer je tudi sedež VDC Polža, v Slovenski Bistrici, Rušah, Hočah in Šentilju, uporabniki storitev zavoda pa so odrasle osebe z motnjo v duševnem razvoju.

Več tudi v prispevku TV Slovenija.