Zasedanje poslancev v evropskem parlamentu. Foto: AP
Zasedanje poslancev v evropskem parlamentu. Foto: AP

Nova pravila, ki jih morajo potrdili še države članice, bodo invalidom omogočila, da bodo imeli med kratkotrajnim bivanjem v drugih članicah enakovreden dostop do posebnih pogojev ali ugodnosti pri ponudnikih javnih in zasebnih storitev kot invalidni prebivalci teh držav. Gre na primer za javni promet, kulturne prireditve, muzeje ter centre za sprostitev in športne dejavnosti.

Nova pravila veljajo tudi za osebe, ki se zaradi študija začasno preselijo v drugo državo EU, so sporočili v Evropskem parlamentu.

Za izdajanje fizičnih in digitalnih kartic bodo pristojni nacionalni organi. Članice bi lahko glede na dogovor izdajale kartice v angleščini in nacionalnem jeziku. Nanje pa bi lahko dodale tudi kode QR.

Direktiva prinaša nadgradnjo evropske parkirne karte, ki invalidom omogoča dostop do parkirnih pravic, ki so na voljo v drugi državi članici. Pet let po uveljavitvi direktive bo nadomestila obstoječe parkirne karte za čezmejno mobilnost.

Na fotografiji je Evropska kartica ugodnosti za invalide. Foto: dostopno
Na fotografiji je Evropska kartica ugodnosti za invalide. Foto: dostopno

Evropska kartica ugodnosti za invalide v nekaterih državah obstaja že 8 let

Kartica sicer ni popolna novost, saj je že v uporabi v osmih državah članicah unije, med drugim v Sloveniji. Začetki Evropske kartice ugodnosti za invalide namreč segajo v leto 2016, ko je Slovenija skupaj z Belgijo, Ciprom, Estonijo, Finsko, Italijo, Malto in Romunijo pristopila k pilotnemu projektu, ki je trajal 18 mesecev. Kartice lahko invalidi v teh državah še naprej uporabljajo oziroma pridobijo.