"Vprašanje beguncev zadeva vse nas. Nemčija je bila vedno jasna, da pri tem Grčije ne moremo pustiti same," je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA povedala Merklova.

Merklova pravi, da se zaveda
Merklova pravi, da se zaveda "zelo napetih razmer" v sprejemnih centrih, v katerih so prosilci za azil izpostavljeni nasilju in zimskemu vremenu. Foto: Reuters

Merklova je dejala, da se zaveda "zelo napetih razmer" v prenapolnjenih sprejemnih centrih na številnih egejskih otokih. "Zato se bo Nemčija še naprej zavzemala za skupno azilno in begunsko politiko v EU-ju, vendar pa mora tudi vsaka država prispevati k rešitvi tovrstnih problemov," je dejala. Grški predsednik se je strinjal z njo in poudaril, da se problem migracij lahko rešuje le skupaj.

Na otokih Lezbos, Ios, Kos, Samos in Leros je po navedbah Guardiana okoli 15.000 beguncev. Prosilci za azil med obravnavo prošenj ne smejo zapustiti otokov v bližini Turčije.

V taborišču Moria na Lezbosu pri temperaturah pod lediščem životari okoli 5.000 beguncev. Humanitarna organizacija Oxfam opozarja na nasilje. V torek so v taborišču našli truplo 24-letnega Kamerunca. Ženske spijo s plenicami, saj si v strahu pred nasiljem ponoči ne upajo zapustiti šotorov.

Merklova in Pavlopulos sta se zavzela za skupno reševanje migrantskega vprašanja. Foto: Reuters
Merklova in Pavlopulos sta se zavzela za skupno reševanje migrantskega vprašanja. Foto: Reuters
Merklova na obisku nemške šole v Atenah. Foto: Reuters
Merklova na obisku nemške šole v Atenah. Foto: Reuters

Merklova svari pred neurejenim brexitom

Pozneje je Merklova v pogovoru na nemški šoli v Atenah poudarila, da se bo do zadnjega zavzemala za urejen izstop Združenega kraljestva iz Unije, saj bo to dobro tako za britansko gospodarstvo kot tudi za Nemčijo. "Vendar pa se moramo pripraviti tudi na primer, da ne bo nobenega dogovora," je poudarila.

Zavrnila je možnost polnopravnega članstva Turčije v Evropski uniji, in sicer zaradi pomanjkanja svobode izražanja mnenj, svobode veroizpovedi in svobode medijev.

"Nemčija prevzema odgovornost za nacistične zločine"

Nemška kanclerka je v Atenah še dejala, da "Nemčija prevzema vso odgovornost za zločine", ki so jih nacisti zagrešili v Grčiji. Med Berlinom in Atenami še danes prihaja do nesoglasij zaradi vojnih reparacij za nacistično okupacijo Grčije v času druge svetovne vojne, pri čemer Nemčija trdi, da je bilo to vprašanje rešeno leta 1960 z dogovorom z več evropskimi vladami.

Merklova v Grčiji za skupno migracijsko politiko

Merklova je v četrtek začela svoj prvi obisk v Grčiji po letu 2014. Z grškim kolegom Aleksisom Ciprasom sta pozvala k učinkovitejšemu izvajanju dogovora EU-Turčija o upravljanju migracijskih tokov. Kanclerka je Ciprasu obljubila konstruktivnejše sodelovanje med državama.