"Ni dogovora? Ni problema!" Britanski parlament naj bi prihodnji torek glasoval o dogovoru med Združenim kraljestvom in EU-jem. Foto: Reuters

Vsako izjemo pri zviševanju davkov bo moral tako odobriti parlament. Dopolnilo k zakonu o financiranju so podprli 303 poslanci, 296 jih je bilo proti.

Za dopolnilo je glasovalo tudi 20 poslancev iz vrst vladajočih konservativcev, s čimer so po poročanju BBC-ja teden dni pred odločilnim glasovanjem poslali znamenje, da ne podpirajo odhoda iz EU-ja brez dogovora.

Vodja laburistov Jeremy Corbyn je pozdravil novi zakon. Foto: EPA
Vodja laburistov Jeremy Corbyn je pozdravil novi zakon. Foto: EPA

"Gre za pomemben korak k temu, da se prepreči brexit brez dogovora. Kaže, da v parlamentu, vladi ali državi ni večinske podpore odhodu iz Unije brez dogovora," je izid glasovanja pozdravil vodja opozicijskih laburistov Jeremy Corbyn.

Vlada premierke Therese May vztraja, da novi zakon ne bo vplival na odhod Združenega kraljestva 29. marca. Britanski finančni minister Robert Jenrick je pred glasovanjem dejal, da bi podpora dopolnilu zakona pomenila le, da bo država "nekoliko manj pripravljena" za brexit brez dogovora.

"Dopolnilo ne spreminja tega, da bo Združeno kraljestvo zapustilo EU 29. marca in vladi ne bo preprečilo pobiranja davkov," je dejal tiskovni predstavnik vlade po glasovanju. "Sodelovali bomo s parlamentom, da bomo zagotovili nemoteno delovanje davčnega sistema v vseh mogočih scenarijih glede brexita," je dodal.

Britanski parlament omejuje pristojnosti vlade

Odločilno glasovanje predvidoma prihodnji torek

Izid glasovanja o zakonu je po poročanju britanskih medijev razkril precej težav, ki jih ima Mayeva kot vodja manjšinske vlade in razdeljene konservativne stranke, ob tem pa nima zagotovljene podpore parlamenta.

Britanski poslanci bodo medtem nadaljevali razpravo o dogovoru o brexitu, ki so jo začeli decembra. Prihodnji torek pa naj bi poslanci naposled glasovali o dogovoru. To bi morali storiti že 11. decembra lani, a je parlament glasovanje zaradi premajhne podpore dogovoru na pobudo premierke preložil.

Premierka skuša pridobiti podporo za brexit v skladu z dogovorom z Brusljem. Foto: Reuters
Premierka skuša pridobiti podporo za brexit v skladu z dogovorom z Brusljem. Foto: Reuters

Podpora dogovoru med poslanci kljub prizadevanjem Mayeve, da bi v EU-ju dobila zagotovila glede najspornejše točke, varovala na irskem otoku, ostaja nizka, saj mu poleg opozicije nasprotujejo tudi ulstrski unionisti in znatno število konservativcev.

Če spodnji dom parlamenta dogovora ne bo podprl, je vse verjetneje, da bo Velika Britanija iz EU-ja izstopila brez dogovora z Brusljem. V tem primeru jo čakata kaos v prihodnjih odnosih z EU-jem ‒ najpomembnejšim zunanjim trgom ‒ in velika negotovost v odnosih s tretjimi državami.