Aleksander Merlo na
Aleksander Merlo na "Festivalu Svobode" na začetku aprila, kjer je stranka Gibanje Svoboda predstavila listo kandidatov in kandidatk za evropske volitve. Foto: BoBo

Aleksander Merlo in Zeleni Slovenije so za Televizijo Slovenija potrdili, da bo direktor postojnske porodnišnice kandidiral na strankini listi na evropskih volitvah, in sicer na zadnjem, devetem mestu.

"Merlo je podal soglasje in se strinja tudi s kandidaturo na zadnjem, devetem mestu. Lahko pa da ga bomo uvrstili tudi kam višje na listi," je ob tem pojasnil generalni sekretar Zelenih Slovenije Nejc Škof. Med evidentiranimi kandidati Zelenih je tudi nepovezana poslanka, izvoljena na listi Gibanja Svoboda, Mojca Šetinc Pašek, a soglasja za kandidaturo še ni podala.

Sorodna novica Zeleni Slovenije želijo nastopiti na evropskih volitvah s Klemnom Grošljem kot nosilcem liste

Zeleni Slovenije še niso vložili kandidatur na Državno volilno komisijo. V nedeljo so na družbenih omrežjih Facebook in X pozvali k zbiranju podpisov podpore listi Zelenih z nosilcem liste Klemnom Grošljem, zdaj evropskim poslancem Gibanja Svoboda. Na listi Zelenih bi se tako lahko pojavili kar trije kandidati, povezani s Svobodo.

Podobno kot Merlo je tudi Grošelj, ki je bil v Evropski parlament izvoljen na listi LMŠ-ja, sprva nameraval kandidirati na listi Gibanja Svobode. Pozneje je svoje soglasje, ko je že bil potrjen kot kandidat, na začetku aprila umaknil. Vzrok naj bi bil to, da ga je stranka Gibanje Svoboda želela uvrstiti na predzadnje mesto svoje kandidatne liste.

Ko je 6. aprila stranka Gibanje Svoboda predstavila imena kandidatov za evropske poslance, naj bi bil prvi na listi prav Aleksander Merlo. Dobra dva tedna pozneje so z največje vladne stranke sporočili, da bo nosilka njihove liste evropska poslanka Irena Joveva. Prav tako se je izkazalo, da Merlo sploh ne bo kandidat. Po takratnih navedbah Joveve je šlo za njegovo osebno odločitev.

Listi Zelenih se pridružuje Aleksander Merlo