Predsednik stranke Resni.ca Zoran Stevanović. Foto: MMC RTV SLO
Predsednik stranke Resni.ca Zoran Stevanović. Foto: MMC RTV SLO

Izvenparlamentarna stranka Resni.ca, ki je nastala iz protestnega gibanja proti vladnim ukrepom med epidemijo Covida-19, (ustanovljena je bila konec decembra 2020), se prvič podaja na evropske volitve.

Svoja programska izhodišča za evropske volitve so strnili v devetih točkah. V Resni.ci so navedli, da se zavzemajo se za močno Evropo, ki suvereno odloča o svoji prihodnosti. Državne meje morajo po njihovem mnenju predstavljati zaščito državljanov ter ohraniti nacionalno samostojnost odločanja glede migracijske, zdravstvene in energetske politike, glede LGBT politike in podobnih agend.

V Resni.ci tudi nasprotujejo vmešavanju "tujih agend v našo zdravstveno politiko", poudarjajo zaščito pravic in svoboščin ter se zavzemajo za ohranitev tradicionalnih vrednot, družinskega življenja in nacionalne identitete.

V volilnem programu izpostavljajo tudi izogibanje nepotrebnemu vmešavanju v tuje vojne in diplomatske spore, boj za nacionalno in lokalno gospodarstvo ter zmanjševanje evropskih birokratskih ovir, spodbujanje prehranske samooskrbe in investicij v trajnostne tehnologije ter okoljsko ozaveščenost. Vendar ob tem napovedujejo boj proti zeleni agendi. "Slednja z okoljevarstvom nima veze, pomeni zgolj totalitarizem, obdavčevanje in siljenje naših državljanov v ekonomsko neupravičene investicije," so navedli.

Prav tako pa napovedujejo brezkompromisen boj za ohranitev gotovine kot osnovne človekove pravice ter zaščito Evropejcev pred monopolom globalnih digitalnih platform.

Na kandidatni listi, vrstnega reda še niso objavili, je tudi predsednik stranke, kranjski mestni svetnik Zoran Stevanović. Poleg njega se za evropski parlament na listi Resni.ce potegujejo še Polona Frelih, igralka Tanja Ribič, pisatelj in prevajalec Branko Gradišnik, zdravnika Sabina Senčar in Stanko Pušenjak, nekdanji v.d. generalnega direktorja policije in vojaški častnik Bojan Potočnik, veterinarka Katja Kokot in politolog Neven Polajnar.