Predstavniki poslanskih skupin v britanskem parlamentu so si v četrtek podajali kljuko na sedežu vlade na Downing Streetu 10, kjer so se s premierko Thereso May pogovarali o izhodu iz
Predstavniki poslanskih skupin v britanskem parlamentu so si v četrtek podajali kljuko na sedežu vlade na Downing Streetu 10, kjer so se s premierko Thereso May pogovarali o izhodu iz "rebusa brexit". Na fotografiji predstavnika ulstrskih unionistov (DUP) Nigel Dodds in Arlene Foster zapuščata pogovore z Mayevo. Prav DUP je s svojimi 10 poslanci preprečil, da bi Mayeva v sredo "padla". Foto: EPA

Naj poslanci povedo, kaj hočejo
"Želim, da bi pogovori potekali v konstruktivnem duhu. P
oslance pozivam, naj svoje interese pustijo ob strani, da najdemo skupno pot za izstop države iz Evropske unije. Jasno je, česa ne želijo, a naj povejo, kaj hočejo. To seveda ne bo lahko naloga, a poslanci se zavedajo, da morajo delovati v nacionalnem interesu, doseči dogovor in to zadevo končati," je v sredo zvečer na Downing Streetu dejala Mayeva.

Vlado Therese May je v sredo podprlo 325 poslancev, 306 jih je bilo proti. Dan pred tem je Mayeva doživela hud poraz, saj je dogovoru o brexitu nasprotovalo 432 poslancev, 202 pa sta bila za. Foto: Reuters
Vlado Therese May je v sredo podprlo 325 poslancev, 306 jih je bilo proti. Dan pred tem je Mayeva doživela hud poraz, saj je dogovoru o brexitu nasprotovalo 432 poslancev, 202 pa sta bila za. Foto: Reuters
Britanska politika išče rešitev za »rebus brexit«

Vlada ne bo preklicala brexita
Po njenem obstajata dve poti, da se Velika Britanija izogne brexitu brez dogovora. "Prvi je, da potrdimo dogovor. Drugi, da ustavimo postopek po 50. členu, kar bi pomenilo, da ostanemo v EU-ju in s tem ne spoštujemo referendumskega izida. A to je nekaj, česar ta vlada ne bo storila," je zatrdila.

Novi pogovori o brexitu
Bo Mayeva izkoristila časovno stisko?

Peter Verovšek, docent na Univerzi v Sheffieldu v Veliki Britaniji, meni, da je trenutno najverjetnejša možnost, da bo skušala Mayeva v Bruslju s pogajanji doseči politično deklaracijo, s katero bi EU-ju vnovič povedala, da ne namerava uporabljati irske meje in varovalke za to, da bi Veliko Britanijo zadržala znotraj carinske unije. S to politično deklaracijo bi potem lahko prepričala poslance, da bi si premislili in glasovali o istem dogovoru z dodanim pojasnilom.

Verovšek opozarja na časovno stisko. Verjetno Mayeva računa na to, da se bodo ob vedno večji časovni stiski britanski poslanci ustrašili izstopa iz EU-ja brez dogovora in bodo na koncu dogovor podprli. Morda bo uporabila časovno stisko v svojo korist ‒ gre za politiko izsiljevanja, je dodal. (STA)

Nov načrt 21. januarja, glasovanje 29.
Mayeva želi na pogovorih z vodji poslanskih skupin doseči kar najširše soglasje o tem, kako izpeljati brexit, potem ko je bil njen dogovor z EU-jem v torek zvečer odločno zavrnjen. Mayeva mora najkasneje v ponedeljek, 21. januarja, pripraviti popravljen predlog, nato pa bodo imeli poslanci možnost vlaganja amandmajev. Kot poroča BBC, naj bi o novem dogovoru poslanci glasovali predvidoma v torek, 29. januarja.

Corbyn: Najprej z mize "trdi" brexit, potem pogovori

Vodja laburistov Jeremy Corbyn, ki je tudi sprožil glasovanje o njeni nezaupnici, vztraja, da se mora Mayeva najprej odpovedati možnosti brexita brez dogovora, šele nato se bodo pripravljeni z njo usesti za mizo. Corbyn je tako v četrtek v obmorskem mestu Hastings po poročanju BBC-ja dejal, da želi Mayeva ustvariti časovni pritisk na poslance. "S tem, ko je na mizi še vedno 'trdi' brexit, bo premierka začela lažne pogovore z namenom ustvariti časovni pritisk na poslance, da bi v drugem poskusu podprli njen slab dogovor, zavedajoč se, da bi brexit brez dogovora prinesel kaos." Corbyn je še namignil, da bi bili pripravljeni podpreti možnost vnovičnega "ljudskega glasovanja" oziroma drugega referenduma.

Tudi vodja opozicijskih liberalnih demokratov Vince Cable je dejal, da so se sicer pripravljeni pogovarjati s premierko, a da mora z mize umakniti možnost brexita brez dogovora. Potrebna je tudi resna razprava o novem referendumu, je dodal. Vince je bil oster tudi do Corbyna: "Spremeniti mora stališče in podpreti nov referendum, sicer ga bomo dojemali kot služabnika brexita."

Mayeva vabi Corbyna k pogovorom
Mayeva je v četrtek Corbynu odgovorila, da je zanjo nemogoče, da izključi možnost brexita brez dogovora, saj bi potem morala popolnoma ustaviti proces izhoda VB iz EU. Ponovila je, da obžaluje njegovo odločitev, da se ne želi sestati z njo in ga pozvala, naj si premisli. "Moja vrata ostajajo odprta za srečanje brez vnaprejšnjih pogojev," je zapisala.

Mayeva vztraja pri treh "rdečih črtah"
Nekateri kritiki sicer premierki očitajo, da ni pripravljena popuščati pri ključnih točkah in spreminjati osnovnih pogajalskih pozicij, saj vztraja pri treh osnovnih "rdečih črtah": izstopu iz skupnega trga, izstopu iz carinske unije in nepristojnosti Evropskega sodišča.

BRITANCI BI DANES ZAVRNILI REFERENDUM

Javnomenjska raziskava je pokazala, da bi Britanci na referendumu zdaj glasovali, da ostanejo v Evropski uniji. Za članstvo v Uniji bi glasovalo 56 odstotkov vprašanih, za brexit pa 44.

Na voljo vsaj tri možnosti
Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske (VB) bo Evropsko unijo zapustila 29. marca letos. Do takrat so še vedno na mizi vse možnosti: tudi brexit brez dogovora z Brusljem, odlog brexita za določeno obdobje ali nov referendum o njenem članstvu v Uniji.

Brexit brez dogovora bi lahko po 29. marcu ustavil prost pretok ljudi, dobrin, storitev in kapitala med Londonom in EU-jem. Foto: Reuters
Brexit brez dogovora bi lahko po 29. marcu ustavil prost pretok ljudi, dobrin, storitev in kapitala med Londonom in EU-jem. Foto: Reuters

Francija se pripravlja na brexit brez dogovora
Medtem pa je francoska vlada sporočila, da je sprožila načrt za spoprijemanje s posledicami brexita brez dogovora. "Odločil sem se aktivirati načrt za brexit brez dogovora," je povedal francoski premier Edouard Philippe. Načrt, ki so ga pripravljali od aprila lani, vsebuje zakonodajne in pravne ukrepe, s katerimi bodo pravice Francozov in francoskih podjetij učinkovito zaščitene, je poudaril. Načrt zagotavlja tudi 50 milijonov evrov investicij v francoska pristanišča in letališča, ki so po besedah francoskega premierja mesta, kjer bo potrebnih največ sprememb. V nekaterih pristaniščih bodo na primer zgradili parkirišča, v drugih pa postavili infrastrukturo za izvajanje nadzora na meji. V prihodnjih tednih nameravajo zaposliti 600 ljudi, med drugim carinike in veterinarske inšpektorje, je pojasnil Philippe.