Zagovorniki in nasprotniki brexita v ponedeljek pred britanskim parlamentom. Kam se bo nagnila tehtnica po torkovem glasovanju? Foto: EPA
Zagovorniki in nasprotniki brexita v ponedeljek pred britanskim parlamentom. Kam se bo nagnila tehtnica po torkovem glasovanju? Foto: EPA

Mayeva je nasprotnike dogovora opozorila, da tvegajo, da bodo "na cedilu pustili britanske ljudi". "Dogovor ni popoln, a ko se bodo pisale zgodovinske knjige, bo glavno vprašanje, ali smo s torkovim glasovanjem podprli dogovor in zaščitili naše gospodarstvo in varnost ali pa smo pustili ljudi na cedilu," je po poročanju BBC-ja med drugim dejala Mayeva med razpravo v parlamentu. Vodja opozicije Jeremy Corbyn pa ji je znova odgovoril, da je z dogovorom "popolnoma zgrešila".

Britansko premierko Thereso May, ki je v ponedeljek nagovorila delavce v Stoke-on-Trentu, v torek najverjetneje čaka zavrnitev njenega dogovora v parlamentu. Foto: Reuters
Britansko premierko Thereso May, ki je v ponedeljek nagovorila delavce v Stoke-on-Trentu, v torek najverjetneje čaka zavrnitev njenega dogovora v parlamentu. Foto: Reuters

Po zadnjih meritvah naj bi proti glasovalo 383 poslancev
Izstop iz Unije je največji premik v zunanji in trgovinski politiki države v več kot 40 letih, parlament pa bo v torek po pričakovanjih oziroma napovedih glasoval proti dogovoru, ki ga je z EU-jem izpogajala britanska vlada. V torek bo imelo pravico glasovanja 639 poslancev v 650 članskem spodnjem domu. Po zadnjih projekcijah naj bi proti dogovoru glasovalo 383 poslancev, tudi najmanj 64 konservativcev.

Dogovoru o brexitu v britanskem parlamentu slabo kaže.

Mayeva: Večja verjetnost za ustavitev brexita kot za brexit brez dogovora
Pred nastopom v parlamentu je Mayeva v ponedeljek dopoldne nagovorila delavce v mestu Stoke-on-Trent v osrednji Angliji. "V parlamentu so nekateri, ki želijo preložiti ali celo ustaviti brexit in bodo uporabili vse, kar jim je na voljo, da to dosežejo," je dejala Mayeva. V tem mestu je na referendumu leta 2016 večina glasovala za izstop države iz Unije. Mayeva je dodala, da je verjetneje, da bodo poslanci brexit obšli, kot pa da bo Velika Britanija Unijo zapustila brez dogovora.

Laburisti bodo zahtevali predčasne volitve
Če parlament njenega dogovora ne bo potrdil, bodo laburisti, ki bodo glasovali proti, najverjetneje začeli zahtevati predčasne volitve. Velika Britanija bo sicer zapustila Unijo 29. marca, če poslanci brexita ne bodo preložili ali celo preklicali.

Bo rok za izstop podaljšan?
Dveletno obdobje za izstop države iz unije, predvideno po 50. členu pogodbe EU, je ob strinjanju vseh strani mogoče tudi podaljšati. Možnost podaljšanja se zdi vse verjetnejša. V Bruslju se kot skrajni rok za podaljšanje omenja julij. Ta rok naj bi bile določile pravne službe institucij EU, povezan pa je z majskimi evropskimi volitvami in novim evropskim institucionalnim ciklom. Julija se namreč konstituira nov Evropski parlament. Nato evropski poslanci v juliju volijo novega predsednika Evropske komisije, ki se nato loti sestavljanja svoje ekipe.

Pismo podpore iz Bruslja Mayevi
EU je pred ključnim torkovim glasovanjem o brexitu v pismu Mayevi potrdil zagotovila, da si bo prizadeval izogniti uporabi spornega varovala za preprečitev t. i. trde meje na irskem otoku. Ta zagotovila, ki so jih decembra opredelili voditelji članic Unije, imajo pravno vrednost, je zatrdila britanska premierka.

Voditelji 27 članic EU-ja so decembra obljubili trdno odločenost, da se bodo poskušali izogniti uporabi spornega varovala za preprečitev trde meje na irskem otoku, ki najbolj moti britanske poslance. Če bi bila uporaba nujna, pa so obljubili, da bo le začasna in bo trajala, dokler bo to nujno potrebno.

EU je zdaj v pismu, v katerem tik pred glasovanjem o brexitu potrjuje ta decembrska zagotovila, med drugim poudaril, da ta imajo "pravno vrednost" in da, kot tudi piše v pismu, zavezujejo EU "na najslovesnejši način".

Theresi May sta skupno pismo poslala predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker in predsednik Evropskega sveta Donald Tusk. Ponovila sta, da je ločitveni sporazum pošten kompromis, ki zagotavlja urejen izstop Velike Britanije iz Unije in tako omejuje negativne posledice brexita.

Premierko sta spomnila, da ne moreta zagotoviti ničesar, kar bi bilo v nasprotju z ločitvenim sporazumom, a da z veseljem potrdita tolmačenje nekaterih točk, da bi olajšala proces v Londonu.

Poleg tega Juncker in Tusk v pismu potrjujeta tesno povezanost ločitvenega sporazuma in politične izjave o prihodnjih odnosih, ki sicer ni pravno zavezujoča, češ da sta del istega svežnja, čeprav je njuna narava različna, kar je mogoče potrditi z njuno skupno objavo v Uradnem listu EU-ja.

Potrdila sta tudi pripravljenost na čimprejšnji začetek pogajanj o sporazumu o prihodnjih odnosih na podlagi politične izjave, ki je bila vselej izjemno pomembna za britansko stran. Pismo in dodatna zagotovila naj bi bila pričakovana diplomatska kozmetika v zadnji minuti, s katero poskuša EU Mayevi pomagati zagotoviti potrditev ločitvenega sporazuma v britanskem parlamentu.

Theresa May si še prizadeva za podporo njenemu dogovoru.