Poslanci so tesno s 325 proti 306 zavrnili nezaupnico vladi. Foto: Reuters
Poslanci so tesno s 325 proti 306 zavrnili nezaupnico vladi. Foto: Reuters

Mayeva je po glasovanju poslancem dejala, da si bo prizadevala za izpolnitev obljube ljudstvu, da bo Združeno kraljestvo skladno z referendumom zapustilo Evropsko unijo.

Voditelje vseh strank je pozvala na individualna srečanja "v konstruktivnem duhu" na poti proti brexitu. "Najti moramo rešitve, o katerih se lahko pogajamo in jim zagotovimo zadostno podporo v parlamentu," je pozvala po poročanju BBC-ja.

Vodja laburistov Jeremy Corbyn je poudaril, da mora Mayeva pred začetkom "pozitivnih razprav" nujno zagotoviti, da se ne bo zgodil brexit brez dogovora z EU-jem.

Glasovanje o nezaupnici je bilo prvo po skoraj 26 letih.

Mayeva je voditelje strank pozvala na individualne pogovore. Foto: Reuters
Mayeva je voditelje strank pozvala na individualne pogovore. Foto: Reuters

Dogovor z EU-jem odločno zavrnili

Britanski parlament je v torek odločno zavrnil dogovor o brexitu med Združenim kraljestvom in Evropsko unijo. Proti je glasovalo 432 poslancev, za sporazum le 202. Opozicijski laburisti so po glasovanju zahtevali glasovanje o nezaupnici.

Vodja laburistov Jeremy Corbyn je administracijo Mayeve pred glasovanjem označil za "zombijevsko vlado, ki ni sposobna vladati", in jo pozval k odstopu. Laburisti tudi po zavrnitvi nezaupnice ne izključujejo novih pozivov k nezaupnici.

Mayeva vidi dve poti

Mayeva je pred glasovanjem dejala, da obstajata dve poti za brexit brez dogovora. "Prva je, da potrdimo dogovor. Druga je, da ustavimo postopek po 50. členu, kar bi pomenilo, da ostanemo v EU-ju in s tem ne spoštujemo referendumskega izida, in to je nekaj, česar pa ta vlada ne bo storila," je dejala.

Sorodna novica Glavni pogajalec EU-ja: Tveganje brexita brez dogovora se še nikoli ni zdelo večje

Britanci kljub težavam podpirajo vlado

Nedavna raziskava inštituta Sky Data je pokazala, da britanska vlada kljub težavam z brexitom uživa podporo tesne večine Britancev. Padcu vlade premierke Mayeve nasprotuje 53 odstotkov vprašanih, 38 odstotkov pa ga podpira. V raziskavi, ki so jo izvedli po torkovi zavrnitvi ločitvenega sporazuma, so po poročanju nemške tiskovne agencije DPA sodelovali 1.203 vprašani.

Mayeva prestala glasovanje o nezaupnici