Muzej Sigmunda Freuda na Berggasse, kjer bo od marca potekala obsežna prenova. Foto: MMC RTV SLO/Alenka Klun
Muzej Sigmunda Freuda na Berggasse, kjer bo od marca potekala obsežna prenova. Foto: MMC RTV SLO/Alenka Klun

Za prvo je bilo leto 2018 z 202.000 obiskovalci najuspešnejše od odprtja leta 2006. V Freudovem muzeju pa so s 109.773 obiskovalci dosegli že četrti rekord po vrsti, piše avstrijska tiskovna agencija APA.

Kot so sporočili iz Mozartove hiše, so v primerjavi z letom 2017 na Domgasse 5 našteli 14 odstotkov več obiskovalcev. Obisk je bil največji v juliju, avgustu in decembru.

Sorodna novica Kako je bilo videti vsakdanje življenje družine Sigmunda Freuda?

Dodali so, da je k uspehu poleg stalne postavitve pripomogla priložnostna razstava Avstrijske nacionalne biblioteke z naslovom Mozartova pot v nesmrtnost, ki si jo je mogoče ogledati še do 27. januarja. Nato pa bodo 13. februarja odprli novo priložnostno razstavo Arhiva družbe prijateljev glasbe na Dunaju z naslovom Mozart ‒ popotnik v Evropi.

Iz Muzeja Sigmunda Freuda na Berggasse pa so še sporočili, da bo nekdanja hiša utemeljitelja psihoanalitične šole od marca deležna obsežne prenove, v sklopu katere bodo med drugim pridobili nove razstavne površine in servisne prostore ter kavarno. Ponovno odprtje je načrtovano v letu 2020.

V času prenove bodo sicer razstavno dejavnost nadaljevali na drugih lokacijah. Freudovo življenje in delo bodo predstavili na Berggasse 13 in Liechtensteinstrasse 19.