Srbski filmar Emir Kusturica se je leta 1954 rodil v Sarajevu v Bosni in Hercegovini. Foto: EPA
Srbski filmar Emir Kusturica se je leta 1954 rodil v Sarajevu v Bosni in Hercegovini. Foto: EPA

Nagrado mu bo izročil južnoafriški književnik in glasbenik Zolani Mkiva, ki je za to priložnost pripotoval v vasico Drvengrad na Mokri Gori v Srbiji, kjer poteka mednarodni filmski festival Kustendorf, čigar ustanovitelj, direktor in eden izmed selektorjev je Emir Kusturica.

Gre za nagrado, ki jo je prvi leta 1999 prejel predsednik Južne Afrike Nelson Mandela. Med prejemniki najdemo na primer še kubanskega vodjo Fidela Castra, venezuelskega predsednika Huga Chaveza, švedskega premierja Olofa Palmeja in tanzanijskega diplomata Salima Ahmeda Salima.

Sorodna novica Emir Kusturica: Kje sem v tej zgodbi jaz?

"On ni fenomen zgolj v Srbiji in na Balkanu, temveč tudi v Afriki."
Kot je sporočil Mkiva, so se odločili nagraditi tega priznanega režiserja za izjemne dosežke, za vse, kar je ustvaril doslej, in kar odzvanja tudi v Južni Afriki, po zaslugi "dobrih zgodb, s katerimi se je dotaknil milijonov ljudi izven svoje domovine".

V izjavi za srbsko tiskovno agencijo Tanjug je Mkvia povedal še: "On ni fenomen zgolj v Srbiji in na Balkanu, temveč tudi v Afriki. Pozdravljamo ga zaradi njegovega dela, in zdaj je čas, da se Afrika oglasi in pove, da v njem in njegovem ustvarjanju najdemo izrazje, ki se dotika naših duš, zato prejme nagrado, ki je znana kot humanitarna nagrada Mkiva in je eno najvišjih priznanj afriške celine."

V Afriki upajo na Kusturičin obisk
Mikva, ki upa, da jih bo tokratni nagrajenec kdaj obiskal v Afriki, je dodal: "Emir Kusturica ni nikoli deloval v Afriki, toda po zaslugi medijev njegova ustvarjalnost prečka meje in njegovo delo odmeva v mnogih skupnostih sveta. Zato smo se odločili za prihod na Kustendorf, ki je utelešenje njegove ustvarjalnosti, da mu lahko podelimo priznanje na kraju, ki simbolizira njegove dosežke."

 Kusturica je mednarodni filmski festival Kustendorf ustanovil leta 2008 v vasici Drvengrad na Mokri Gori na zahodu Srbije. Foto: EPA
Kusturica je mednarodni filmski festival Kustendorf ustanovil leta 2008 v vasici Drvengrad na Mokri Gori na zahodu Srbije. Foto: EPA

Poetično napisano obvestilo o nagradi
Kusturica pa je za Tanjug povedal, kako ga je sprva presenetil jezik, v katerem je bilo napisano elektronsko sporočilo, v katerem so ga predstavniki fundacije Mkiva obvestili o nagradi. "To je poetična različica angleškega jezika, s katero so me nagovorili z veliko častmi in atributi. Ko sem slišal, da je to resna fundacija iz Južne Afrike in da so nagrado prejeli Chavez, Castro, Olof Palme, potem mi je zvenelo, kot je treba."

Sorodna novica Liffe: Hiša, ki jo je zgradil Jack

Leta 1954 rojeni Emir Kusturica je dodal še: "To je nagrada, ki se menda se imenuje 'prvak človeštva', kar lahko prihaja samo iz Afrike, saj je zgolj tam človeštvo še zmeraj ta faza, ki smo jo mi pustili za sabo. Ker pa smo večinoma zahodno usmerjeni, in sicer k temu, kar ni dobro, je ta nagrada še večje presenečenje."

Dillon v gosteh, nagrada za Štimca
Festival Kustendorf, posvečen tako sodobnim filmskim ustvarjalcem kot mladim filmarjem, se je letos začel 11. januarja in se bo torej sklenil drevi, med slavnimi gosti pa se ga je udeležil tudi igralec Matt Dillon, ki ga je trenutno mogoče videti v filmu Larsa von Trierja, naslovljenem Hiša, ki jo je zgradil Jack. Z nagrado za življenjsko delo pa so tokrat nagradili kultnega srbskega igralca Slavka Štimca.