Knjige
slice
Aleksander Bjelčevič: Pesmi Valentina Vodnika lahko nekako primerjamo z dobrim rockom in rapom
Intervju z literarnim zgodovinarjem in verzologom Aleksandrom Bjelčevičem, 20. januar 2019 ob 08:16 "Od Vodnika se lahko naučimo, da literatura ni zgolj to, kar berejo strokovnjaki: literatura oz. pesem je vse, kar kdor koli napiše z mislijo, da piše pesem," razlaga literarni zgodovinar in verzolog Aleksander Bjelčevič.
3
 • 200. obletnica smrti Valentina Vodnika
 • Pesnica, ki je izdajala imena Nobelovih nagrajencev, izstopila iz Akademije
  2
  19. januar 2019 ob 16:33 Švedska Akademija, ki podeljuje Nobelovo nagrado za književnost, je izgubila še eno članico. Njihove vrste zapušča pesnica, za katero je preiskava pokazala, da je več let še pred uradno oznanitvijo razkrivala imena nobelovcev.
  Novi mariborski župan optimističen v zvezi z obnovo knjižnice na Rotovškem trgu
  1
  19. januar 2019 ob 14:15 Novo vodstvo mariborske občine za zdaj ostaja pri načrtu gradnje nove osrednje enote Mariborske knjižnice na sedanji lokaciji na Rotovškem trgu.
  Po Houellebecqovi distopični viziji Francije bodo posneli TV-serijo
  1
  18. januar 2019 ob 19:04 Štiri leta po izidu bo kontroverzni roman Michel Houellebecq Podreditev dobil še televizijsko predelavo. Po pisateljevem orisu Francije, v kateri leta 2022 na volitvah za predsednika zmaga zmerni islamist, bodo posneli TV-serijo.
  Alenka Jovanovski: Tisoč osemdeset stopinj
  1
  18. januar 2019 ob 19:29 Alenka Jovanovski je pesnica, literarna zgodovinarka, prevajalka in literarna kritičarka, ki je leta 2004 prejela Stritarjevo nagrado. Z drugo pesniško zbirko Tisoč osemdeset stopinj je dokazala, da je zagotovo ena od današnjih močnejših pesniških glasov.
  Naivni dobrodušni lepotec Alan Ford srečal abrahama: Če želiš ostati mlad, se ne smeš postarati Pisalo se je leto 1969, ko sta striparja Max Bunker in Magnus (s pravima imenoma Luciano Secchi in Roberto Raviola) v Italiji izdala prvo številko stripa Alan Ford.
  63
  Slovo Pulitzerjeve nagrajenke Mary Oliver, ki je častila zunanji svet in naravo ter prezirala pohlep Umrla je pesnica Mary Oliver, ki je bila cenjena in znana predvsem po odah naravi in živalskemu svetu, znana pa je bila tudi slovenskemu občinstvu.
  Amazon se brani obtožb, da zaradi njih pisatelji zaslužijo manj Spletni gigant Amazon izpodbija ugotovitve nedavnega poročila ameriškega pisateljskega ceha (Authors Guild), ki Amazonov monopol krivi za "krizo epskih dimenzij", ki je doletela ameriške pisce.
  7
  Zoran Hočevar: Tole zdaj Tole zdaj je roman o nastajanju romana – celo dveh romanov, saj avtor Zoran Hočevar v njem popisuje ustvarjalni proces oziroma vse tisto, kar pač ob tovrstnem delu spada zraven.
  Alenka Jovanovski: Tisoč osemdeset stopinj Alenka Jovanovski je pesnica, literarna zgodovinarka, prevajalka in literarna kritičarka, ki je leta 2004 prejela Stritarjevo nagrado. Z drugo pesniško zbirko Tisoč osemdeset stopinj je dokazala, da je zagotovo eden današnjih močnejših pesniških glasov.
  Domačijo Alojza Gradnika v Medani čaka obnova, usoda murve še ni znana Domačija Alojza Gradnika v Medani je dobila novega lastnika. Prenova hiše, ki je v zelo slabem stanju, se bo tako lahko začela. Prej je bilo to zaradi razpršenega lastništva skorajda nemogoče.
  Roddy Doyle: "Včasih si ljudje kar želijo, da bi jih kdo užalil, še posebej na družbenih omrežjih" "Ljudje včasih prežijo na to, da bi jih kdo užalil, da se lahko nemudoma odzovejo, ne da bi prej premislili," je prepričan Roddy Doyle, plodoviti in nagrajevani irski pisatelj, ki je bil novembra v gosteh v Ljubljani.
  1
  Nova monografija o mostovih – gradnjah, kjer se srečujejo različne kulture in mišljenja Leto evropske kulturne dediščine je prineslo tudi zagon nove zbirke Naša dediščina. Začenja jo knjiga o mostovih, o katerih je Ivo Andrić nekoč zapisal, da nič od vsega, kar človek postavlja in gradi, v njegovih očeh ni boljše in vrednejše kot mostovi.
  Khaled Hosseini: Morska molitev Mednarodno uveljavljeni pisatelj Khaled Hosseini, rojen leta 1965 v Kabulu, že skoraj štiri desetletja živi z ZDA. Njegovi prvi trije romani razgrinjajo Afganistan od začetka sedemdesetih let prejšnjega stoletja do začetka tega stoletja.
  1
  Drago Jančar: Postaje Postaje Draga Jančarja so zbirka že objavljenih esejev in zapisov, ki jih dopolnjuje pol ducata zgodb, ki se dogajajo v tujih mestih, kjer je prebival večinoma med rezidenčnimi štipendijami ali na literarni turneji.

  Citat
  link
  Martin Freeman
  3
  19. januar 2019 ob 17:28 Pred kratkim sem imel priložnost osebno spoznati Michaela Caina. On je bil eden od razlogov, da sem sploh postal igralec. Moral sem se prav pripraviti. Ponudim mu torej roko in rečem:' Zdravo, jaz sem Michael.' On pa: 'Ne, jaz sem Michael, ti si Martin.'
  Več novic ...
  Izbor
  Kazalo