Michel Houellebecq bo pri projektu še enkrat sodeloval z režiserjem Guillaumom Niclouxom. Foto: Reuters
Michel Houellebecq bo pri projektu še enkrat sodeloval z režiserjem Guillaumom Niclouxom. Foto: Reuters
Sorodna novica Michel Houellebecq: Podreditev

Režijo nadaljevanke bo prevzel Guillaume Nicloux, ki je s francosko literarno zvezdo sodeloval že leta 2014, ko je ta nastopil v filmu Ugrabitev, zgodbi o tem, kako je literat leta 2011 med promoviranjem romana Zemljevid in ozemlje nenadoma izginil, kar je sprožilo celo vrsto govoric, med drugim tudi to, kako so ga ugrabili islamski skrajneži. Nicloux sicer trenutno pripravlja drug projekt, v tem pa bo pisatelj zaigral ob francoski filmski legendi Gerardu Depardieuju.

Zgodba Houellebecqovega romana Podreditev je postavljena v Francijo, kjer leta 2022 na francoskih predsedniških volitvah zmaga vodja Muslimanske bratovščine Ben Abbes, muslimanske stranke pa vstopajo tudi v vladna telesa še nekaterih drugih članic EU-ja.

Roman Podreditev je izšel leta 2015, ravno na dan napada na uredništvo satiričnega časopisa Charlie Hebdo v Parizu januarja 2015. V napadu je bilo ubitih 12 ljudi, med njimi tudi pisateljev najožji prijatelj. Naslovnico tednika je tega tragičnega dne krasila prav Houellebecqova podoba. Podreditev so v francosko govorečem okolju prodali v skoraj 800.000 izvodih, v Nemčiji v več kot pol milijona, zaradi česar ima Houellebecq status najbolj branega francoskega sodobnega pisatelja v tujini.

Slovenski prevod romana Podreditev smo dobili leta 2016. Foto: Cankarjeva založba
Slovenski prevod romana Podreditev smo dobili leta 2016. Foto: Cankarjeva založba
Sorodna novica "Laži poskušam uporabiti tako, da z njimi povem resnico"

Preroški Serotonin v nekaj dneh knjižna uspešnica
Tudi Houellebecqov sedmi roman Serotonin je takoj po izidu na začetku tega leta postal knjižna uspešnica. Kritiki ga označujejo za preroškega, saj v njem popisuje in napoveduje gibanje rumenih jopičev. V romanu daje pisatelj glas francoskim kmetom in delavcem, ki začnejo zapirati ceste zaradi liberalnih EU-politik, in udriha po politikih, ki se ne borijo za interese svojega ljudstva, pač pa naredijo vse za ubranitev proste trgovine.

Sorodna novica (Ne)škandalozni Michel Houellebecq v Ljubljani: Umetnost (ne)varnega spusta

Protagonist Serotonina je hudo depresiven kmetijski inženir, ki se vrne k svojim koreninam na francoskem podeželju, uničenem zaradi globalizacije in evropske kmetijske politike. Obupani prebivalci pa se na nemogoče razmere kmalu začnejo odzivati s protestom. Kritiki opevajo najnovejši roman 62-letnega pisatelja kot njegov najboljši. Založba Flammarion je knjigo v francoščini izdala v nakladi 320.000 izvodov, kar je 64-krat več kot za običajen roman. Kmalu po izidu izvirnika je delo izšlo tudi v nemškem, španskem in italijanskem prevodu, angleški je napovedan za september.