Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ocenjujemo - Arhiv

Psihopatologija neke monarhije – Shakespearove kraljeve kronike v interpretaciji v SLG-ju Celje

Oder Psihopatologija neke monarhije – Shakespearove kraljeve kronike v interpretaciji v SLG-ju Celje

17.4.2024

Velika lakota in izbruh kuge sta temeljito pretresla Evropo 14. stoletja. Nastopila je še mala ledena doba, ki ni olajšala življenja; obstaja celo termin srednjeveška gospodarska kriza.

Back to Black

Recenzija filma o Amy Winehouse Back to Black

15.4.2024

Amy Winehouse je bila unikatna, neverjetno nadarjena umetnica. Njeno prekratko življenje bi si zaslužilo iskreno, sočutno obravnavo, kakršne v življenju ni bila deležna. Zaslužilo bi si več kot Back to Black, revizionistično in banalno melodramo.

Kung fu panda 4

Filmska recenzija Kung fu panda 4

13.4.2024

Šestnajst let je že, kar se je Po, okrogel, neroden, ješč, a izredno simpatičen panda podal iz gnezda svojega očeta gosaka gospoda Pinga in mojstrstvo priprave kitajskih rezancev zamenjal za mojstrstvo borilnih veščin.

Annie Ernaux: Dogodek in druga besedila

Beremo Annie Ernaux: Dogodek in druga besedila

12.4.2024

Annie Ernaux je neusmiljena pisateljica, obenem pa eno največjih odkritij zadnjega časa, kar se za nedavno dobitnico Nobelove nagrade in pisateljico, ki je prve zgodbe začela objavljati pred petdesetimi leti, morda sliši čudno.

Manj nadarjeni, a toliko bolj psihopatski gospod Ripley: zakaj je lik povzpetniškega morilca večen?

Ob novi seriji Ripley Manj nadarjeni, a toliko bolj psihopatski gospod Ripley: zakaj je lik povzpetniškega morilca večen?

11.4.2024

Zakaj je lik Toma Ripleya tako trmasto zasidran v popkulturi? V novi ekranizaciji, ki ne skuša tekmovati z moderno klasiko Anthonyja Minghelle, je naš stari znanec še bolj hladen, preračunljiv in zahrbten, kot se ga spominjamo.

Radikal

Filmska recenzija Radikal

10.4.2024

Film Radikal, ki je na festivalu Sundance dobil nagrado občinstva, pripoveduje resnično zgodbo o mehiškem učitelju, ki poskuša z nekonvencionalnimi metodami motivirati učence v revni, s kriminalom prežeti soseski.

Kate Winslet kot paranoična evropska avtokratka: fikcija je manj absurdna od resničnosti

O seriji Režim Kate Winslet kot paranoična evropska avtokratka: fikcija je manj absurdna od resničnosti

7.4.2024

Od Režima, nove politične satire v šestih delih, ki stoji na plečih velikanov, kot sta Kubrickov Dr. Strangelove in Ianuccijeva Podpredsednica, smo si obetali veliko – dobili pa mlačno, površno burlesko o diktaturi.

Monkey Man: Krvavo maščevanje

Gledamo Monkey Man: Krvavo maščevanje

6.4.2024

Monkey Man: Krvavo maščevanje je režijski prvenec dramskega igralca in oskarjevskega nominiranca Deva Patela, nominiranega za oskarja.

Felix Kucher: Kamnik

Beremo Felix Kucher: Kamnik

5.4.2024

Avstrijski pisatelj dr. Felix Kucher se je rodil leta 1965 v Celovcu. Študiral je filozofijo, teologijo in klasično filologijo. Poučeval je na več srednjih šolah v Celovcu, zdaj je ravnatelj gimnazije v Beljaku; naučil se je tudi slovenščine.

Tone Rode: Akordi v mozgu

Beremo Tone Rode: Akordi v mozgu

3.4.2024

Tone Rode je slovenski pesnik, ki se je rodil v Buenos Airesu leta 1969 staršem, ki so po drugi svetovni vojni prišli v Argentino iz Kamnika.

Virginie Despentes: Vernon Subutex, druga knjiga

Beremo Virginie Despentes: Vernon Subutex, druga knjiga

28.3.2024

Vernon Subutex, nekdanji lastnik pariške prodajalne vinilnih plošč, se je v prvem zvezku znašel na dnu, ekonomsko, fizično in psihično so ga zdelali alkohol, mamila, ekonomija in nove smernice v glasbeni industriji, ki se jim ni znal prilagoditi.

Železni krempelj

Filmska recenzija Železni krempelj

26.3.2024

Železni krempelj je film o rokoborbi, a je – tako kot pred njim Rokoborec Darrena Aronofskega in Foxcatcher Bennetta Millerja – tudi več kot to. Železni krempelj je tragedija o družinskem prekletstvu, ki se lahko kosa s pogubi zapisano rodbino Atreja.

Nadežda Mandelštam: Spomini

Beremo Nadežda Mandelštam: Spomini

26.3.2024

"Zakaj se pritožuješ," svoji ženi Nadeždi reče ruski pesnik Osip Mandelštam, "poezijo spoštujejo samo pri nas, zaradi nje ubijajo. Nikjer drugje ne ubijajo zaradi poezije!"

Kako seksati

Filmska recenzija Kako seksati

25.3.2024

Prve samostojne počitnice s prijatelji, prva počitniška romanca, prva izkušnja spolnosti: ti mejniki najstniškega življenja pogosto pridejo v paketu. In če v nas morda pustijo grenak priokus, to najraje kar potlačimo – ali pa, še huje, romantiziramo.

Dejan Koban: pre_več

Beremo Dejan Koban: pre_več

20.3.2024

Antološka knjiga z zgovorno nenavadnim naslovom Pre_več je tako vizualno kot vsebinsko relevantna in intrigantna. Njen avtor je pesnik Dejan Koban, vendar je koncept avtorstva v tem delu precej bolj kompleksen in razvejan.

Marija Stepanova: Z one strani

Beremo Marija Stepanova: Z one strani

14.3.2024

Ob branju eruditsko zastavljene knjige Z one strani, izbora esejev, ki ga je ruska avtorica judovskega rodu Marija Stepanova pripravila posebej za letošnji festival Fabula, človek najprej pomisli na ameriškega avtorja Davida Remnicka.

Nina Dragičević: Ampak, kdo?

Beremo Nina Dragičević: Ampak, kdo?

13.3.2024

Po odlično sprejetih pesniških knjigah Ljubav reče greva in To telo, pokončno, se je pesnica, esejistka, skladateljica in lezbična aktivistka Nina Dragičević odločila za nekoliko drugačen pristop.

Mateja Mahnič: Pišem. Življenje rišem.

Beremo Mateja Mahnič: Pišem. Življenje rišem.

12.3.2024

Po romanu Me punčke iz leta 1990 in mladinski detektivki Nenavadni primer navadne muhe s slabo karmo iz leta 2019 je publicistka, scenaristka, predavateljica in pisateljica Mateja Mahnič lani izdala zbirko kratke proze Pišem. Življenje rišem.

Ingeborg Bachmann: Potovanje v puščavo

Gledamo Ingeborg Bachmann: Potovanje v puščavo

9.3.2024

Večkrat slišimo, da za vsakim uspešnim moškim stoji uspešna ženska, kaj pa nasprotno? Stoji tudi za vsako uspešno žensko uspešen moški ali ta podpora vendarle ni tako zelo samoumevna?

Neskončni spomin

Filmska recenzija Neskončni spomin

8.3.2024

V ospredju dokumentarnega filma Neskončni spomin je par, ki je skupaj že več kot dvajset let. Gre za poznanega čilskega novinarja in avtorja Augusta Góngoro ter igralko in nekdanjo ministrico za kulturo Paulino Urrutio.

Stran 1 od 195
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov