Turistična taksa je letos tudi v Posočju višja in znaša 1,6 evra oziroma skupaj s promocijsko takso 2 evra na dan. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Turistična taksa je letos tudi v Posočju višja in znaša 1,6 evra oziroma skupaj s promocijsko takso 2 evra na dan. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

V le osmih letih ‒ od leta 2010, ko so se številke prenočitev ustavile pri 305.000, se je do lani izkupiček več kot podvojil ‒ na 740.000 prenočitev. Skupek privlačnih znamenitosti in narave v Posočje privablja vedno več turistov iz več kot 50 držav sveta, dobra četrtina je nemških gostov. Lanska že četrta rekordna sezona zapored je posoškim občinam prinesla več kot 706.000 evrov turistične takse ‒ več kot 130.000 Kobaridu, 142.000 Tolminu in največ, 433.000 evrov, Bovcu, pravi direktor Turizma Dolina Soče Janko Humar.

"Na drugi strani pa tudi ta intenziven obisk, ki rase iz leta v leto, prinaša določene izzive na področju infrastrukture. Kažejo se ozka grla, kažejo se problemi v prometni infrastrukturi, parkiriščih, trgovinah."

Dober znak je sicer, da se sezona daljša tudi v pomlad in jesen. V Posočju je brez kampov na voljo okoli 7.000 ležišč. Samo lani je nove sobe in apartmaje uredilo več kot 120 ponudnikov, kar pomeni 850 novih postelj, več kot polovico na Bovškem. Po drugi strani pa manjka hotelov ‒ teh je v vsej dolini 11, dodaja Humar.

"Pred leti so hoteli v naši dolini prispevali 60, 70 odstotkov realizacije, danes komajda 10 odstotkov, in to postaja že neka ovira pri večji dodani vrednosti zahtevnejših gostov."

Tudi zato je nujna nova turistična strategija. Da bi jo lažje pripravili, bo 24. januarja prva delavnica v Tolminu, 25. v Kobaridu, konec marca pa še zaključna. Strategijo naj bi občinski svetniki potrjevali jeseni.