Aleksander Pečerski (1909–1990). Foto: Wikipedia
Aleksander Pečerski (1909–1990). Foto: Wikipedia

Razstava je posvečena sovjetskemu oficirju Aleksandru Pečerskemu (1909–1990), ki je vodil vstajo v uničevalnem koncentracijskem taborišču Sobibor na Poljskem leta 1943. Šlo je za edino uspešno vstajo, saj se je mnogim taboriščnikom uspelo prebiti do partizanov.

Najuspešnejši poskus pobega iz uničevalnega taborišča
"14. oktobra 1943 se je v uničevalnem taborišču Sobibor uprlo več kot 400 ujetnikov. Vstajo je vodil sovjetski oficir judovskega rodu Aleksander Pečerski. Po množičnem pobegu so večino ujetnikov ujeli in ubili, preživelo jih je le nekaj več kot 50. Kljub temu je bila ta vstaja najuspešnejši poskus pobega iz uničevalnega taborišča med drugo svetovno vojno," so zapisali na spletni strani Sinagoge Maribor.

Lanski kandidat za tujejezičnega oskarja
Odprtje postavitve bo pospremila projekcija lani posnetega ruskega vojnega filma Sobibor, ki tematizirata prav to vstajo. Film Konstantina Habenskega, ki nosi naslov po tem poljskem uničevalnem koncentracijskem taborišču, je bil lanski ruski kandidat za tujejezičnega oskarja.

Prizor iz ruskega filma Sobibor (2018). Foto: IMDb
Prizor iz ruskega filma Sobibor (2018). Foto: IMDb
Sorodna novica "Holokavst je v judovstvu pomembno poglavje, a judovstvo je toliko več!"

Drevišnji dogodek prirejata Mariborska knjižnica in Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor v sodelovanju z Ruskim centrom znanosti in kulture v Ljubljani, Ruskim centrom v Mariboru, Mednarodnim raziskovalnim centrom druge svetovne vojne Maribor in Društvom študentov zgodovine ‒ ISHA Maribor.

Vseskozi je treba opozarjati na nastavke in pojave sovraštva
S projektom Šoa ‒ spominjajmo se 2019 se torej zaznamuje letošnji mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta. Vanj se vključujejo številne kulturne, muzejske, raziskovalne in izobraževalne ustanove in skupaj vsako leto pripravljajo razstave, znanstvena srečanja in različne kulturne dogodke.

Na ta način poskušajo ohranjati spomin na žrtve holokavsta, porajmosa, nacističnega preganjanja in genocidov sploh ter posledično opozarjati na nastavke in pojave sovraštva in nestrpnosti, ki lahko vodijo do zločinov zoper človeštvo.

Častni pokrovitelj projekta Šoa ‒ spominjajmo se 2019 je minister za kulturo Dejan Prešiček.