Najpogosteje uporabljamo peteršilj. Foto: MMC RTV SLO
Najpogosteje uporabljamo peteršilj. Foto: MMC RTV SLO
false
Sveža bazilika bo testeninam še izboljšala okus. Foto: freedigitalphotos.net

Četudi imate vrt, zasadite v lonce ali korita začimbe, ki jih pogosto uporabljate, da bodo pri roki. Z začimbami izboljšate jedem okus ali jih uporabite kot dekoracijo, na primer peteršilj, ki je tudi najpogosteje uporabljena začimba pri nas, poleg bazilike in origana. Baziliko in peteršilj lahko brez težav vzgojite tudi na okenski polici, lepo dišita in ju uporabljamo pri večini jedi skozi vse leto. Ravno tako pogosto uporabljamo drobnjak, koriander, rožmarin, origano, timijan, meto in žajbelj, šetraj in majaron.

Preden začnete gojiti rastline v koritih, pa si preberite smernice in nasvete, ki jih je podala dipl. inž. agronomije Andreja Tomšič iz Semenarne Ljubljana. Izberite primerne posode. "Izbiramo lahko med glinenimi, plastičnimi ali keramičnimi lončki, vendar se najpogosteje odločimo za glinene ali plastične. Sicer so plastični lončki cenejši in lažji od glinenih ter se ne razbijejo hitro, vendar so stene glinenih lončkov prepustne za vlago, zato se v njih zmanjša nevarnost gnitja korenin zaradi preveč namočene zemlje. Morate pa zelišča v glinenih lončkih zalivati bolj pogosto kot tista v plastičnih. Vsak lonček, v katerega boste sadili zelišča, mora imeti na dnu drenažno odprtino za odtekanje odvečne vode, podenj pa daste tudi podstavek. Zelišča lahko posadite tudi v večje posode ali korita, ki naj bodo globoka vsaj 20 cm," svetuje Tomšičeva. Takšne posode bodo prostoru še dodatno v okras, v njih pa lahko raste več različnih zelišč.

Uporabite vrtno zemljo
"Za zelišča lahko uporabite mešanico dobre vrtne zemlje in drobnega peska (mivke) v razmerju 3 : 1 ali pa kupite že pripravljeno zemljo za zelišča. Različna zelišča imajo precej različne zahteve glede zemlje. Tista s sočnimi in bolj mesnatimi listi, kot sta na primer bazilika in melisa, imajo rada bogatejša, manj peščena tla. Zeliščem z drobnimi lističi (rožmarin, timijan), ki so navajena na težke razmere v naravi, bolj ustrezajo suha in peščena tla."

Zasaditev različnih vrst zelišč
"Skupaj posadite zelišča, ki imajo podobne zahteve glede pogojev rasti (zemlja, zalivanje, lega)," svetuje Tomšičeva. Če želite narediti nasad zelišč z različnimi zahtevami glede rasti, posadite vsako zelišče v svoj lonček. Nato vse lončke postavite v posodo oziroma korito, vmes pa kot mašilo natresite glinopor, okrasno lubje ali kamenje, kar bo naredilo zasaditev lepo tudi na pogled.

Rastline morajo imeti svetlobo vsaj pol dneva
"Večina zelišč uspeva na soncu, na bolj senčnih delih pa uspevajo na primer luštrek, melisa, peteršilj in vrtna kreša. Lončke z zelišči zato najpogosteje postavite na vzhodno ali zahodno okno, da bodo imele rastline svetlobo vsaj pol dneva." Največ svetlobe bi sicer dajala južna lega, vendar je tam tudi največja nevarnost ožigov zaradi neposrednega sonca.

Zalivanje in gnojenje
"Zelišča glede nege niso zahtevna, še posebej tista, ki so tudi v naravi navajena na bolj težke razmere rasti. Zjutraj jih zalivate z mlačno vodo, gnojite pa občasno s polovičnim odmerkom gnojil za zelene lončnice ali pa po površju spomladi potresite dobro dozorel kompost. Za bolj grmičasto rast jim odščipnite glavni poganjek," predlaga Tomšičeva. Tudi če ste se odločili, da si boste z zelišči le okrasili in odišavili balkon in teraso, jih morate redno rezati, saj jih boste s tem ohranili čvrste in lepo oblikovane.

"Na lončkih morate tudi redno pregledovati drenažno odprtino in če opazite, da iz nje izraščajo korenine, rastlino presadite v večji lonček." Če imate rastline pod streho, imate manj težav z raznimi boleznimi, pa še vode vam ni treba odlivati ob večjih nalivih. Korenine imajo v posodi manj prostora, zato gnojite večkrat z manjšimi odmerki. Zalivajte s postano vodo, najbolje, da imate kakšno večjo posodo, v katero nalijete vodo, ali uporabljate deževnico. Pazite, da vseh rastlin ne zalivate po listih.

Odpravljanje težav pri vzgoji zelišč
"Bolezni zelišča skoraj ne poznajo, od škodljivcev se lahko pojavijo uši, še posebej če jih imamo v bližini rastlin, ki jih ima ta škodljivec rad. Zaradi neustreznega lončka (brez drenaže) lahko v primeru zastajanja vode pride do gnitja korenin in rastlina propade. Če opazite poškodovane ali napadene dele rastline, jih odstranite, nato pa rastline zalijte, s katerim od pripravkov za krepitev rastlin, ki so na voljo v vrtnih centrih. Težavam se izognete tako, da zelišča sadite v ustrezen lonček in zemljo, jih ne posadite pregosto, saj mora vmes krožiti zrak, in nimate v bližini rastlin, ki jih radi napadajo škodljivci. Če začimb ne uporabljate pogosto, poskrbite, da boste sproti odstranili suhe listke ali vejice, in s tem omogočili, da bodo zrastli novi," svetuje Andreja Tomšič.

Predlogi za uporabo svežih zelišč
Polivko za pico lahko pripravite tako, da zmešate olivno olje, baziliko, rožmarin, timijan in origano, to polijete po testu in dodate še malo sira, pa je prigrizek pripravljen. V juhe daste nepogrešljiv peteršilj ali drobnjak in koriander. Baziliko lahko daste v sendvič. Solatam dodajte drobnjak, koriander ali peteršilj. K vloženi zelenjavi pa dodajte koper, še posebej k vloženim kumaricam se dobro poda. Piščančje in svinjsko meso pa začinite s koprom in žajbljem. Začimbe gojimo po navadi za domačo uporabo, marsikdo pa jih bo vesel tudi kot darilo. Možnosti za uporabo zelišč je nešteto, pa še daleč vam ne bo treba po njih, če jih boste gojili na okenski polici ali balkonu.