Ognjič vsebuje hlapno olje,salicilno kislino, smolo, gumo, sluz, grenčino, karotinoide idr., piše Janez Kromar v knjigi Zdravilne rastline. Foto: Reuters
Ognjič vsebuje hlapno olje,salicilno kislino, smolo, gumo, sluz, grenčino, karotinoide idr., piše Janez Kromar v knjigi Zdravilne rastline. Foto: Reuters

Prepoznali ga boste po približno 60 cm visokem steblu z drobnimi dlačicami, podolgovatimi listi, živo oranžnimi cvetovi in ostrem vonju. Celotna rastlina je rahlo lepljiva. Cvetje in listje nabirajte ob sončnem vremenu, sušite ga v senci. Rastlino dobro posušite in shranite na suho v zaprto posodo.

Ognjič (Calendula officinalis L.) vsebuje hlapno olje, salicilno kislino, smolo, gumo, sluz, grenčino, karotinoide idr., piše Janez Kromar v knjigi Zdravilne rastline. Uporabljate ga podobno kot arniko, in sicer pri udarcih in zmečkaninah, za izločanje vode in znoja, pri želodčnih in črevesnih krčih, driski in vodenici. Ravno tako pospešuje nastanek in izločanje žolča. Učinkovit je tudi pri lajšanju ženskih težav v menopavzi in ob menstruaciji.

Pater Simon Ašič je zapisal, da ga lahko uživate tudi pri rakavih boleznih kot dopolnitev k drugim zdravilom. Z ognjičevim mazilom se mažite, če imate težave z aknami, bradavicami, tvori, ekcemi, pri opeklinah, ozeblinah, z njim boste pospešili tudi celjenje ran. Namočite ga lahko v žganje in pripravite tinkturo, ki jo uporabite pri podplutbah, oteklinah ali pretegnjenih mišicah.