Nekaj kapljic eteričnega olja v prostoru bo ugodno vplivalo na vaše počutje. Foto: <a href=freedigitalphotos.net">
Nekaj kapljic eteričnega olja v prostoru bo ugodno vplivalo na vaše počutje. Foto: freedigitalphotos.net
Eterično olje iz sivke velja za eno najbolj priporočljivih. Foto: freedigitalphotos.net

Novinarka Andreja Čokl se je v radijski oddaji Nasveti o aromaterapiji pogovarjala z Branetom Klopčičem, urednikom spletnega portala o aromaterapiji.

"Prehlad lahko odpravimo tudi z eteričnimi olji, uporabimo lahko ravensaro, niaouli, pa tudi limono, evkaliptus in bor," pravi Klopčič in dodaja, da se prehlada na aromaterapevtski način najpogosteje lotimo z inhalacijo.

"Inhalacije opravljamo na dva načina: blage inhalacije, ki pridejo bolj v poštev pri otrocih, pripravimo tako, da v vrelo vodo vržemo nekaj posušenih listov poprove mete. Počakamo, da se v vroči vodi zmacerirajo in potem inhaliramo hlape čaja," pojasnjuje strokovnjak. Inhalacijo naredimo tako, da se nagnemo nad gladino vode, pri čemer glavo pokrijemo z brisačo, paziti pa moramo, da je obraz od gladine oddaljen okoli 25 cm.

Druga možnost je inhalacija z eteričnimi olji. "Kadar izvajamo inhalacijo z eteričnimi olji, vodo segrejemo, potem vanjo nakapamo 5 do 10 kapljic eteričnega olja v vročo vodo in potem počasi inhaliramo," svetuje Klopčič. Pri eteričnih oljih je treba upoštevati to, da so olja alkoholi, kar pomeni, da lahko aromatični hlapi, če pridejo v stik s sluznico oči, pečejo, zato moramo imeti pri taki aromaterapevtski inhalaciji zaprte oči.

Naredite si svoj izparilnik
Najpogosteje je tako, da doma najprej zboli le en član družine, z aromaterapijo pa želimo preprečiti širitev bolezni. To lahko naredimo s pomočjo izparilnikov, pri čemer je cilj, da aromatični hlapi pobijejo viruse oz. bakterije kar v zraku. "Če doma nimamo aromaterapevtskega izparilnika, si lahko pomagamo s skodelico vroče vode, ki jo pokrijemo s krožnikom. Vroča para bo segrela krožnik, in če na krožnik nakapamo nekaj kapljic olja čajevca ali sivke, ti hlapi napolnijo prostor in preprečujejo širjenje," Klopčič pojasni, kako si lahko pomagamo sami. Ob tem še svetuje, da pustimo tak doma narejen izparilnik delovati kar prek noči.

Opozorilo: Eteričnih olj ne smemo uporabljati pri dojenčkih ali majhnih otrocih, prav tako pa jih ne smemo nanesti neposredno na kožo.

Če se zadržujete v javnem prostoru, si lahko pomagate kar z bombažnim robčkom, na katerega nakapate nekaj kapljic olja in ga občasno povohate. Tako razkužite vrhnji del dihalnih poti in preprečite, da bi se nalezli od drugih.

Priporočljivo je tudi, da si v zimskih večerih privoščite vročo kopel, v katero dodajte nekaj kapljic sivke ali čajevca.

Ob tem pa velja opozoriti, da je treba, če se prehlad z inhaliranjem eteričnih olj ne izboljša, vseeno k zdravniku.

Radijsko oddajo lahko poslušate TUKAJ.