Za nego telesa je najbolje uporabljati hladno stiskana olja. Foto: <a href=freedigitalphotos.net">
Za nego telesa je najbolje uporabljati hladno stiskana olja. Foto: freedigitalphotos.net
Eterično olje iz sivke je eno najbolj priljubljenih. Foto: BoBo

V srednem Svetovalnem servisu so govorili o naravni kozmetiki. Kako lahko sami izdelamo balzam za ustnice in kremo za suhe roke ter kako glede na tip kože uporabljati eterična olja, maslo in glino? Z novinarko Natašo Rašl se je pogovarjala aromaterapevtka Ana Ličina.

Vse, kar je dobro za naše telo od znotraj, je dobro tudi za kožo. “Mislim, da je to kar osnovna postavka, in potem se vrnemo k temu, da se ni najbolje mazati z naftnimi derivati, ampak je bolje poseči po sadju, hladno stisnjenih oljih, kosmičih, glini in drugih stvareh za nego kožo,” je dejala Ličinova.

Eterična olja so lahko pomembna sestavina naravne kozmetike. Aromaterapija je celostno zdravljenje oziroma nega s pomočjo eteričnih oljih, ki se pridobivajo iz rastlin z dvema načinoma, s stiskanjem ali destilacijo. Dobimo zelo zgoščeno snov, ki je zelo zdravilna, pojasnjuje aromaterapevtka. "Eterična olja iz citrusov morajo nujno biti v hladilniku, če so se vam pokvarili, pa jih lahko uporabljate kot čistila." Drugih eteričnih olj ni nujno hraniti v hladilniku. Hladno stisnjena olja je treba večinoma hraniti v hladilniku, razen jojobe, sezama, oljke in sončničnega olja, ki so bolj stabilna.

Uporaba eteričnih olj je zelo široka, je pa treba biti previden pri pravilni uporabi. "Pri nas opazujem še precej zmede, ker je pri nas aromaterapija šele na začetku, v nasprotju s Francijo ali Avstralijo," pravi Ličinova. Če gre za kakovostno eterično olje, je z njim treba ravnati previdno in uporabljati le nekaj kapljic olja.

“Za en liter sivke, recimo, potrebuješ 130 kilogramov sivke, torej gre res za zelo zgoščene substance,” je poudarila Ličinova, ki svetuje začetnikom aromaterapije, da za vstop v svet aromaterapije najprej uporabijo nekaj kapljic eteričnega olja v dišavno lučko. Predvsem pa je pametno prebrati različno literature in se res poučiti.

Ličinova je v oddaji povedala nekaj praktičnih nasvetov za uporabo: Za herpes je priporočljivo, da takoj, ko izbruhne, na mesto izbruha takoj nanesete nekaj kapljic limoninega soka. Sicer pa za suho kožo Ličinova svetuje kreme, ki vsebujejo čebelji vosek, ki varuje kožo, ali karite, ki je uvožen iz Afrike.

Šentjanževka nasploh neguje kožo, če je, recimo, namočena v olje, lahko to mazilo uporabite namesto vlažilnega mleka.

Glede naravne kozmetike na trgovskih policah Ličinova ocenjuje, da je veliko zavajanja. “Če že kupujete naravno kozmetike, torej je ne izdelujete sami, je bolje, da greste v trgovine z zdravo prehrano,” svetuje Ličinova. "Lahko piše ognjičevo mazilo, ob podrobnem branju pa se razkrije, da vsebuje naftne derivate in različne konzervanse in le majhen odstotek ognjiča. Če sami delamo kozmetiko, res vemo, s čimer se mažemo."

Kaj lahko uporabimo za nego las? “Najprej prenehajmo uporabljati agresivna sredstva. Če pustimo telesu, da deluje po notranji logiki, se vse uredi," svetuje Ličinova. Konice las si je pametno mazati s kokosovo mastjo ali avokadovim oljem, priporočljiva je tudi občasna obloga iz olivnega olja čez noč in tudi obloga iz jajca.

Celotno oddajo lahko poslušate TUKAJ.