Ljudje imajo precej težav s paradižnikom, saj se pojavlja pomanjkanje magnezija, kar je znova povezano z vremenom. Foto: BoBo
Ljudje imajo precej težav s paradižnikom, saj se pojavlja pomanjkanje magnezija, kar je znova povezano z vremenom. Foto: BoBo

Zaradi nizkih temperatur v maju imajo vrtnarji bistveno več težav z rastlinami kot običajno, saj te niso tako odporne proti vsem vremenskim pojavom (toča, mraz, nihanje temperatur). Zato se pojavljajo različne bolezni, dodatno škodo pa naredijo še škodljivci. Pred točo lahko rastline zavarujete z mrežami in odstranite poškodovane dele, pred boleznimi pa z različnimi pripravki.

Ob toči si rastline, ki imajo dovolj močan koreninski sistem in stebla, hitro opomorejo in dajo tudi nekaj pridelka, čeprav seveda manj, je pojasnila strokovnjakinja za zelenjadarstvo Miša Pušenjak. "Pri toči se lahko zavarujete z mrežami, ki so uporabne tudi v vročem poletju, saj se na njih lahko namestijo senčila, nekaj sence pa da že sama mreža."

Vsem pa svetuje, naj izberejo mreže, ki prepuščajo čim več svetlobe, ker bodo tako lažje nanje namestili agrokopreno, če ne bo dovolj sonca, saj imajo brez njega vrtnine še več težav.

Za celjenje in odpornost rastlin uporabite izvlečke morskih alg
Vreme je težko napovedati, so pa prestopna leta znana po spremenljivem vremenu, zato morate na to rastline že prej pripraviti. "V tem času so zelo pomembne korenine, ki dajo rastlinam energijo za življenje, ter mikroorganizmi v tleh, ki poskrbijo, da imajo rastline hrano. Niti korenine niti mikroorganizmi pa ne marajo vroče zemlje." Maja in junija, ko so rastline še manjše in ne senčijo same po sebi, prekrijte tla z zastirko, na primer pokošeno travo ali slamo.

Če rastline poškoduje toča, na primer plodovke, ki imajo že močne koreninske sisteme, počistite tisto, kar se je polomilo, ter poškropite z izvlečki morskih alg, ki bodo pomagale rastlinam pri celjenju. To je bolje kot baker, ki upočasnjuje rast. V vsakem primeru poskusite ohraniti stare rastline, ki se bodo hitreje obnovile, kot da poskušate saditi nove. Če rastline rumenijo, med drugim tudi paprika, jih ravno tako lahko zalijete z izvlečki morskih alg, ker s tem okrepite korenine. Če z njimi škropite, boste rastlinam preventivno pomagali, ko pa se bolezen že razvije, pa lahko alge uporabite le za varstvo rastlin.

Vremenske razmere so ugodne za razvoj bolezni in škodljivcev
Začetek rasti rastlin je bil stresen, saj so bile sajene v toplem vremenu, nato jih je prizadel mraz. Na razvoj bolezni vplivajo tudi temperature pod 30 ºC. Če so temperature nad 35 ºC, se zrak posuši in bolezni nimajo pogojev, da bi se razvijale. Zaradi rose je tudi več škodljivcev in bolezni (plesen, rja), saj je največji sovražnik vseh rastlin vlaga na listih, je razložila Pušenjakova.

Pravočasno odstranjujte liste, ki jih je napadla bolezen
Ljudje imajo precej težav s paradižnikom, saj se pojavlja pomanjkanje magnezija, kar je znova povezano z vremenom. "Listi postanejo rumeni oziroma dobijo rumene pege, listne žile pa ostanejo zelene. Rumeni deli postanejo pozneje rjavi, vendar to ni plesen, ampak fiziološka težava. Pojavljajo se tudi bakterije, pepelaste plesni, še posebej v rastlinjakih, zato odstranite liste. Tudi pri krompirjevi plesni rastlino lahko rešite, pri temperaturi nad 30 ºC pa se plesen ne more več razviti."

Za zaščito in v primeru bolezni rastlin uporabite naravna sredstva
Preventivno lahko za zaščito rastlin pred boleznimi uporabite kefir, jogurt in kislo mleko, če pa je rastlino že napadla bolezen, morate vzeti pravi antibiotik, od domačih zelišč so to rman, timijan, žajbelj in čebulni pripravek ali bakrena listna gnojila iz trgovine, je svetovala Pušenjakova.

Ob napadu rje česen populite
Če imate težave z rjo na česnu, in se je ta že posušil in porumenel, ga ne glede na velikost pospravite. Liste porežite, pustite približno pet centimetrov dolgo steblo in ga posušite v senci. Ko opazite, da so se stroki že izbočili iz čebulice, ga skopljite ne glede na barvo listov. Še nasvet za tiste, ki imajo težave s hrošči. Te na krompirju poberete tako, da spodaj nastavite dežnik ali kakšno rjuho, jih stresite s krompirja ter uničite, predlaga Pušenjakova.