Prva opravila v sadovnjakih so se že začela. Foto: MMC RTV SLO
Prva opravila v sadovnjakih so se že začela. Foto: MMC RTV SLO

Zima sicer še vztraja, vendar so prvi znanilci pomladi – zvončki že zacveteli, tako da je tudi pomlad že skoraj pred vrati. Vsi, ki imate sadne vrtove, pa ste že ali boste začeli z obrezovanjem, dognojevanjem in sajenjem novih vrst sadik ali boste samo nadomestili stare.

Strokovnjak za drevesničarstvo in sadjarstvo Matjaž Maležič iz Sadne drevesnice Studenec KGZ Ljubljana je že opazil popke in opozoril, da bo letos vegetacija prej kot običajno. Deževno vreme ni primerno za obrezovanje in sajenje drevja V deževnem vremenu ne obrezujte drevja, saj se tako prenašajo bolezni, ki so ostale na drevju še od jeseni, zato počakajte na suho vreme. V večjih sadovnjakih so sicer že začeli z rezatvijo, saj je bilo lepo vreme že januarja, medtem ko lahko tisti z manj dreves počakajo z rezatvijo.

Če imate težave z bujno rastjo dreves, je bolje z rezatvijo počakati, saj gre tako več hrane v dele, ki jih boste obrezali, ter tako zmanjšali prebujno rast, svetuje Maležič. Čas rezatve se seveda razlikuje za posamezno sadno vrsto, saj naj bi kivi in orehe že obrezali. Deževno vreme ni primerno za sajenje novih dreves, saj lahko korenine preveč zbijete in pridejo težje do zraka, zato tudi počasneje rastejo. Počakajte, da se zemlja odcedi, da ni preveč blatna, saj bo tako tudi uspešnost sajenja boljša, predlaga Maležič.

Drevje zaščitite pred škodljivci
V tem času morate na sadnem drevju pregledati, če so na drevju ostanki bolezni, odstraniti stare plodove ter preveriti količino zimskih jajčec uši rdeče sadne pršice. Zima je bila relativno mila, zato je večja verjetnost, da so škodljivci preživeli. Če boste za drevesa poskrbeli zdaj, boste imeli manj težav s škodljivci med letom. Poleg tega bo letos pomlad zgodnja, kar pomeni, da se bo tudi razvoj škodljivcev začel prej. Eden izmed njih so krvave uši, ki so skrite v nekakšni volnati prevleki, in če škropivo ne pride do njih, jih boste težko uničili, je pojasnil Maležič. »Po navadi so nekje na deblu in še tam se lahko lubje razmakne in ostanejo skrite. Če jih je malo, je najbolje, da drevo očistite in takoj zatem poškropite.« Če se pojavi na posamezni veji, jo lahko odrežete in odstranite iz sadovnjaka.

Cepljenje sadja
Divjake lahko cepite tik pred cvetenjem od marca do začetka aprila. Cepiče naberite že februarja, še posebej koščičarje, medtem ko lahko ostale vrste tudi kakšen teden pozneje. Shranite jih na hladnem, tako da do njih ne pride sonce. Nekateri jih shranijo tudi v hladilnik, vendar pazite, da vam ne zgnijejo ali splesnijo. Gnojite z mineralnimi in organskimi gnojili Kjer je potrebno lahko v deževnem vremenu dodate malo mineralnega gnojila z dušikom ali brez (sadjarski NPK), tako da ga dež spere v zemljo. Dognojite pa lahko tudi s hlevskim gnojem ali drugimi organskimi gnojili, ki jih dobite v obliki briketov. Prvo gnojenje opravite v tem času, ponovno lahko dognojite maja. Med letom pa lahko uporabite foliarna gnojila, ki jih rastlina absorbira preko listov. Sicer pa bodo rastline najbolje prehranjene, če boste gnojili z mineralnimi in organskimi gnojili.

Obrezovanje breskev, fig, češenj …
Breskev morate korenito porezati, saj morate odstraniti 50‒60 % enoletnega lesa. Pri tem ohranite 50‒60 cm dolge poganjke, ki so najbolj rodni, in nekaj reznikov. Krošnja mora biti zračna, tako da pride svetloba tudi v notranjost. Figam obrežite posušene ali polomljene poganjke in razredčite, da ne bo pregosto. V oddaji Svetovalni servis je strokovnjak Matjaž Maležič odgovarjal tudi na vprašanja o rezatvi drugih sadnih vrst in težavah, ki pestijo sadjarje.