Če rane oziroma brazgotine ne oskrbite ustrezno, vam to lahko pusti neestetsko brazgotino. Foto: <a href=freedigitalphotos.net">
Če rane oziroma brazgotine ne oskrbite ustrezno, vam to lahko pusti neestetsko brazgotino. Foto: freedigitalphotos.net

Rane in pozneje brazgotine morate ustrezno negovati, da se zacelijo in nimate pozneje vidnih
posledic poškodbe. Za nego so na voljo različna mazila, kreme in obliži. Rane naj vam raje
oskrbi medicinsko osebje, za brazgotine pa lahko poskrbite sami. V kolikor imate brazgotine,
se izogibajte sonca, ki lahko stanje poslabša, je svetoval v oddaji Svetovalni servis zdravnik
Aleš Fischinger, specialist travmatolog iz Kliničnega centra Ljubljana in Zavoda za nego
brazgotin.

Celjenje brazgotine je odvisno tudi od genske predispozicije
Brazgotina nastane običajno po dveh tednih po odstranitvi šivov. Ločiti je potrebno čiste rane,
ki jih naredijo kirurgi v čistem okolju, in rane, ki so umazane in vnete. Čiste rane se celijo brez znakov vnetja, zato jih negujete z namenom, da boste dosegli čim lepši estetski rezultat. Pri umazanih, vnetih in kroničnih ranah je estetika na drugem mestu, saj je pomembnejše doseči celjenje rane. Da bo brazgotina po celjenju čim manj vidna, je pomembna tehnika šivanja, nežno rokovanje s tkivom in dosledna nega brazgotine s strani bolnika. Čeprav to ni zagotovilo, da se bo brazgotina lepo zacelila, je pojasnil Fischinger. Na to vpliva tudi genska predispozicija bolnika.

Za estetski videz obiščite specialista plastične kirurgije
Če rane oziroma brazgotine ne oskrbite ustrezno, vam to lahko pusti neestetsko brazgotino, še posebej če pride do hipertrofične ali keloidne brazgotine. »Ljudje so pogosto pripravljeni narediti vse, da bi brazgotina izginila, zato kupujejo drage kreme in tako zapravljajo čas ter denar, ampak kljub temu brazgotina ne bo izginila. Po znanstveni literaturi ni več možno pričakovati nobenega estetskega ali kozmetskega učinka, ko je brazgotina stara eno leto. Potem je brazgotina odrastla in je vsako nadaljnje mazanje s kremami ali kakršnimikoli preparati zaman«, je povedal Fischinger. Namesto, da kupujete različna mazila, se raje po nasvet obrnite na specialista plastične kirurgije.

Sveže rane naj vam oskrbi zdravstveno osebje
Rane, ki so čiste in posledica kirurškega reza, spadajo v svojo skupino celjenja in se celijo približno enako. Kronične rane, se pravi rane po poškodbah, ki so bolj nagnjene k vnetjem, se celijo drugače in tudi njihova kirurška oskrba je drugačna. »Na sveže, kronične rane ne dajajte nobenih mazil, ki jih kupite v lekarni. Vedno počakajte, da se rana najprej zaceli in šele nato začnite z nego brazgotine«. Dokler je rana, naj jo oskrbuje zdravniško osebje.

Za masažo brazgotine uporabite domača mazila ali olivno olje
"Če se rana celi brez znakov vnetja, kar pomeni, da ni izcedka iz nje, pordelosti ali bolečin, svetujemo bolnikom, da si preko rane namestijo adhezivne obliže (Leukosan stripe oziroma steri stripe), ki zmanjšujejo površinsko napetost kože," je pojasnil Fischinger. Običajno svetujejo njihovo uporabo še tri tedne od dneva poškodbe. Zatem naj bi začeli z masažo brazgotine. Uporabite lahko nevtralno mastno kremo, ki jo imate že doma, ali olivno olje. "Istočasno bi svetoval še terapijo s silikonskim mazilom ali silikonske obliže."

Če brazgotina še ni stara eno leto, se izogibajte sončnih žarkov
Ključnega pomena pri brazgotinah so masaža, silikon, izogibanje soncu in v prvem delu uporaba obližev. Masažo lahko začnete takrat, ko je ta neboleča, je svetoval Fischinger. "Glede na to, da se bliža kopalna sezona, se morate tisti, ki imate mlajše brazgotine od enega leta, izogibati sonca, poleg tega imejte s sabo sončno kremo z UV faktorjem 50. Vse medicinske študije dokazujejo, da silikon za brazgotine pomaga, medtem ko imajo številni drugi pripravki, ki jih dnevno oglašujejo v medijih za sabo slabe znanstvene dokaze, ki bi dokazovali učinkovitost."

Celotni oddaji lahko prisluhnete na spodnji povezavi.