84-letna Avstrijka se v gorah počuti kot riba v vodi.
84-letna Avstrijka se v gorah počuti kot riba v vodi. "Plezala bi vse 24 ur, če bi lahko," pravi Grdović. Foto: Josip Grdović/Paklenica Climbing Gekko
Paklenica
Maria Kittl s svojim plezalnim vodnikom, s katerim si delita strast do gora in plezanja. Foto: Josip Grdović/Paklenica Climbing Gekko

Tako kot za Mario je tudi zame plezanje številka 1, je moje življenje in strast, z njim se ukvarjam, ker me izključi iz vsakdanjega življenja. Ko sem v steni, ne obstaja nič drugega, ne razmišljam o ničemer, nimam problemov, nimam denarja, nimam računov in vsakodnevnih skrbi. Samo jaz, stena in smer.

Josip Grdović o tem, kaj mu pomeni plezanje
Marija Kittl
84-letna Avstrijka Maria Kittl je pravi dokaz, da leta niso ovira za nobeno dejavnost. Foto: Josip Grdović/Paklenica Climbing Gekko
Paklenica
Kittlova je v zadnjih letih v Paklenici preplezala številne zahtevne smeri. Foto: Josip Grdović/Paklenica Climbing Gekko

Kot je povedal Grdović, plezalni inštruktor, neverjetna Avstrijka prihaja iz majhnega kraja blizu mesta Grundlsee. Po poklicu je učiteljica, vse življenje je posvetila otrokom s posebnimi potrebami. Da se ukvarja s plezanjem in smučanjem, ni veliko presenečenje, saj živi v kraju, ki leži na več kot 1.000 metrih nadmorske višine, tako da je gora vajena že od malih nog. Kot je pojasnil Grdović, ki je z njo pred tednom dni preživel šest dni v Paklenici, je bila tudi zelo dobra smučarka in je v mladih letih osvajala prva mesta na lokalnih tekmovanjih, zdaj pa smuča le na lahkih terenih, saj ima težave s kolki, a slednje ji ne preprečuje, da se ne bi spopadala s stenami. "V bistvu lažje pleza kot hodi," pripomni.

Kot razlaga njeno življenjsko zgodbo Grdović, ji življenje ni prizanašalo: z možem sta doživela največjo tragedijo pred desetletji, ko je njun sin pri komaj 17 letih umrl v tragični nesreči z jadralnim padalom, po kateri sta se posvetila planinarjenju, plezanju in smučanju, njena velika strast pa so tudi konji. "V mlajših letih sta z možem v avstrijskih in švicarskih Alpah osvojila vse vrhove, splezala sta po vseh najtežjih alpinističnih smereh, in to govorimo o popolnoma drugačnih razmerah, sneg, led, na izjemni višini. To je turbo ekstremno," navdušenja nad Kittlovo ne more skriti hrvaški plezalec in ob tem dodaja, da je kljub izjemnim dosežkom ostala skromna, enak je bil tudi njen mož, ki ga je pred sedmimi leti izgubila v smučarski nesreči.

Navdušenje nad Paklenico jo je tja prvič pripeljalo pred štirimi leti, dvakrat je bila tudi v Zadru in, kot pravi Grdović, je bila navdušena nad videnim, še vedno pa so ji najljubša mala mesta, predvsem pa gore. "Paklenica ji daje vse to, saj je mesto prekrasno, gora pa se vzpne dobesedno iz morja, v katerem zelo rada plava," pravi plezalec.

Kot dodaja, se pri plezanju počuti živo in mlado in pravi, da si želi plezati do 90. leta, če bo Bog dal. "En dan sva preplezala tri dolge, precej zahtevne smeri, jaz sem bil zelo utrujen, ona pa se je ravno dobro ogrela," mu ne zmanjka laskavih besed za žilavo Avstrijko, ki mu je razkrila, da za prihodnje leto načrtuje plezanje v italijanskih Dolomitih, in sicer v Tre Cime di Lavaredo. Kot pravi, Avstrijko v Paklenici poznajo že vsi, zelo domača je tudi v lokalni legendarni plezalski restavraciji Dinko, kjer 84-letnico navdušeno pozdravljajo desetletja mlajši plezalci, ki je zanje velik navdih.

Nekaj smeri, ki sta jih preplezala: kikos bohrer 100 metrov (6a+), armadilon 120 metrov (6a), dreaming the lost friends 120 metrov (6a+), karamara sweet temptations 110 metrov (6a+), water song 160 metrov (6a+), karamara sweet temptations 110 metrov (6a+), water song 160 metrov (6a+), domžalski 120m (6a+), i pero 120 m, (5c).

Med smermi, katere ji lahko zavida marsikateri mlajši kolega, je gotovo predel Aniće kuka. "Anića kuk je res spoštovanja vredna stena, kjer je med 4 in 6 ur zahtevnega plezanja, včasih še več, potem je uro še sestopa, skratka, res je naporna smer. Zanjo je sicer najtežji sestop, ampak ta ženska je res pravi stroj," je navdušen nad svojo varovanko, ki se je ravno včeraj vrnila v domovino, a kot je zatrdila, se prihodnje leto gotovo spet vrne.

Tako kot za Mario je tudi zame plezanje številka 1, je moje življenje in strast, z njim se ukvarjam, ker me izključi iz vsakdanjega življenja. Ko sem v steni, ne obstaja nič drugega, ne razmišljam o ničemer, nimam problemov, nimam denarja, nimam računov in vsakodnevnih skrbi. Samo jaz, stena in smer.

Josip Grdović o tem, kaj mu pomeni plezanje