Dobro je svoje minute izkoristil Gregor Glas, dosegel 14 točk in imel edini v slovenski reprezentanci pozitiven +/-. Foto: www.alesfevzer.com
Dobro je svoje minute izkoristil Gregor Glas, dosegel 14 točk in imel edini v slovenski reprezentanci pozitiven +/-. Foto: www.alesfevzer.com

Na turnirju v Andaluziji je Slovenija tako doživela dva visoka poraza. V petek je klonila pred Španijo. Na tej tekmi je v drugi četrtini udarec dobil Luka Dončić. Kapetan in najboljši slovenski košarkar je zato dvoboj z ZDA izpustil, saj v reprezentančnem taboru niso želeli ničesar tvegati. Američani, ki bodo na svetovnem prvenstvu glavni kandidati za zlato, so upravičili vlogo favorita. Pobudo so imeli praktično celo tekmo. Nerešljiva uganka je bila njihova tranzicijska igra, saj se Slovenci niso pravočasno vračali in so bili brez rešitve za njihove protinapade ter posledično lahke koše.

Obračun s Španci razkril pomanjkljivosti v igri Slovenije

Slovenija je izgubila 18 žog, medtem ko so jih aktualni olimpijski prvaki 12. Ti so dobili skok s 47:33, zbrali pa so 26 podaj, Slovenci so jih 18. Prvi strelec tekme je bil s 15 točkami Anthony Edwards. 11 jih je dodal Jalen Brunson, deset pa Austin Reaves. Aleksander Sekulić je precej porazdelil minutažo med svoje varovance. Priložnosti ni dočakal le Aljaž Kunc, le Klemen Prepelič pa se ni vpisal med strelce. S 14 točkami (4/6 za tri) je bil najboljši strelec Gregor Glas, osem točk je dodal Zoran Dragić, sedem pa Jordan Morgan.

Že v uvodni četrtini ZDA povedle z dvomestno razliko

Američani so odločno začeli dvoboj in povedli s 7:0. Ko je Morgan le zadel, so se Slovenci znebili uvodnega krča. Na 9:7 so se približali varovanci Sekulić, toda zatem so ZDA hitro prevzele pobudo in povišale naskok. Edwards je bil agresiven v zaključkih pod obročem, v osmi minuti pa je bila razlika po dveh zaporednih koših Paola Banchera prvič dvomestna. Dragić je z osmimi točkami znižal zaostanek, tako da so olimpijski prvaki po desetih minutah vodili s 27:20.

Na -5 se je Slovenija približala na začetku druge četrtine, toda vrsta Steva Kerra je silovito odgovorila. Minuto in pol pozneje je bila njena prednost znova dvomestna, naredila pa je serijo 14:2. Največ je vodila za 17, na odmor pa je odšla s prednostjo 47:31. Američani so v prvem delu premočno dobili skok (24:16), največ težav pa so tekmecu povzročali s protinapadi, ko so znali izkoristiti 11 izgubljenih slovenskih žog.

Spodbudna tretja četrtina Slovenije

Glede na to, da v ekipi ni bilo Luke Dončića, za katerega je zdravstvena služba reprezentance menila, da je bolje, da izpusti to tekmo, čeprav je igralec sam želel nastopiti, so več priložnosti dobili drugi košarkarji in jo tudi izkoristili. Varčevali smo tudi z močmi Klemna Prepeliča. Kljub temu smo imeli zelo dobre segmente igre, pa tudi globoke padce v igri. Te moramo omejiti, saj smo danes videli, kakšno škodo nam lahko naredijo, če je na drugi strani tako atletska in talentirana ekipa.

Aleksander Sekulić

V tretji četrtini so Slovenci vzpostavili ravnotežje. Sicer so jih znova drago stale izgubljene žoge, toda v tem delu igre so bili praktično povsem enakovredni. Vzpostavili so tudi ravnotežje v skoku. Edwards je sicer v četrti minuti nadaljevanja zabil za +20, toda po nekaj dobrih akcijah Tobeyja in trojkah Jake Blažiča ter Glasa je Slovenija znižala na -14. ZDA so odgovorile s serijo, ki jim je prinesla vodstvo za 21. Glas je bil še enkrat natančen za tri, toda ob sireni je zgrešil polaganje, tako da so Američani to četrtino dobili z 20:18, vodili pa s 67:49.

V zadnji četrtini se je Slovenija dvakrat približala na 13 točk zaostanka. Prvič po četrti trojki Glasa, drugič pa, ko je uspešno protinapad zaključil Bine Prepelič. Toda v zaključku obračuna je nato popustila in v zadnjih šestih minutah je ameriška reprezentanca naredila delni izid 23:6.

Za konec še tekma z Japonsko

Slovenija bo v Azijo odpotovala v torek, v soboto ob 8.00 zjutraj po slovenskem času pa bo v Tokiu odigrala še zadnjo pripravljalno tekmo z Japonsko. Prvi nastop na svetovnem prvenstvu na Okinavi jo čaka 26. avgusta proti Venezueli.

Za mlado selekcijo ZDA, v kateri ni niti enega igralca z olimpijskih iger v Tokiu, je bila to druga od petih prijateljskih tekem pred SP-jem. Portoriko je premagala s 117:74, v Malagi se bo v nedeljo srečala s Španijo, nato pa jo v Abu Dabiju čakata še Grčija in Nemčija.


PRIPRAVLJALNE TEKME, turnir v Malagi:

ZDA – SLOVENIJA
92:62 (27:20, 20:11, 20:18, 25:13)
Edwards 15, Brunson 11, Reaves 10, Bridges 9, Johnson, Banchero in Portis po 8, Ingram 7, Haliburton 4, Jackson 2; Glas 14, Dragić 8, Morgan 7, Samar, Blažič in Dimec po 5, Nikolić, Hrovat, Tobey in B. Prepelič po 4, Čebašek 2.

Prosti meti: 5/6; 8/12
Met za dve: 30/46; 15/32
Met za tri: 9/33; 8/29
Skok: 47;33


Odigrano v petek:
ŠPANIJA – SLOVENIJA
99:79 (26:27, 25:14, 22:22, 26:16)
Aldama 18; Dončić 17, Prepelić in Blažič po 11, Tobey in Hrovat po 10 točk.