Oblasti prebivalcem svetujejo, naj ostanejo v zaprtih prostorih, pijejo dovolj tekočine in omejijo telesno dejavnost. Foto: EPA
Oblasti prebivalcem svetujejo, naj ostanejo v zaprtih prostorih, pijejo dovolj tekočine in omejijo telesno dejavnost. Foto: EPA

Decembra leta 2018 je bila temperatura za 2,13 stopinje višja od povprečja v obdobju 1961‒1990 in 0,3 stopinje višja od do zdaj rekordnega decembra leta 1972.

Vročinski val se je na celini tam spodaj začel na začetku lanskega decembra, visoke temperature pa še še vedno vztrajajo prav v vseh avstralskih zveznih državah. V Novem Južnem Walesu so najvišje temperature do zdaj v sredo izmerili v šestih krajih ‒ v Whitecliffu so sredi dneva izmerili najvišjo temperaturo v tej zvezni državi nasploh, 48,2 stopinje Celzija.

Ponoči 27 stopinj

Avstralski vremenoslovci so izdali celo posebno poročilo o neobičajno dolgih obdobjih vročinskih valov in posvarili, da prebivalci še ne bodo tako kmalu lažje zadihali, saj ohladitve ni na vidiku še nekaj dni. Na severu države so se v sredo temperature v povprečju gibale med 45 in 46 stopinjami Celzija, ponoči pa je živo srebro padlo na znosnih 27 stopinj.

V zadnjih treh dneh so bile izmerjene temperature v južnem delu države za 10‒14 stopinj višje od dolgoletnega povprečja, zato je veliko zveznih držav izdalo zdravstvena opozorila, prepovedali so tudi kurjenje v naravi.