Ob ugotovljenih lažjih nepravilnostih so bili zavezanci v 37 primerih opozorjeni na ugotovljene nepravilnosti. Odrejen jim je bil tudi rok za njihovo odpravo. Foto: BoBo
Ob ugotovljenih lažjih nepravilnostih so bili zavezanci v 37 primerih opozorjeni na ugotovljene nepravilnosti. Odrejen jim je bil tudi rok za njihovo odpravo. Foto: BoBo

V akciji Inšpektorata RS-a za okolje je sodelovalo 55 gradbenih inšpektorjev, ki so opravili 914 inšpekcijskih pregledov in 173 zaslišanj. Rezultati akcije v letu 2018 kažejo, da sta vsak peti objekt oziroma gradnja nedovoljena. Inšpekcija ugotavlja, da je odstotek ugotovljenih nezakonitih gradenj, ki so jih torej odkrili sami in zanje ni bila podana prijava, previsok.

Od skupno 566 uvedenih inšpekcijskih postopkov gre namreč kar v 108 primerih za nedovoljene gradnje, kar predstavlja skoraj 20 odstotkov v akciji preverjenih objektov, pojasnjujejo na spletni strani ministrstva za okolje in prostor. Glede na to, da v 42 odstotkih obravnavanih zadev postopek še poteka, pa inšpekcija predvideva, da se bo ta odstotek še povečal.

Leta 2017 nezakonit skoraj vsak tretji objekt

Gradbena inšpekcija je z rednimi pregledi preverjala, ali se gradnje objektov izvajajo na podlagi izdanih gradbenih dovoljenj. Ko je bilo ugotovljeno, da je gradnja dovoljena, so preverjali tudi skladnost objekta z izdanim gradbenim dovoljenjem.

Podobno je gradbena inšpekcija namreč v enaki lanski akciji najprej odkrila okoli 20 odstotkov nedovoljenih objektov. Po koncu postopkov, ki v času poročanja o izvedbi akcije še niso bili končani, pa se je izkazalo, da je bilo odkritih nedovoljenih objektov v letu 2017 kar 32 odstotkov, kar pa je že skoraj vsak tretji objekt.

Okoli 100 odločb za odstranitev objektov

V letošnji akciji preprečevanja nedovoljenih gradenj je bilo skupno izdanih 120 inšpekcijskih odločb. Odkritih je bilo 62 nezakonitih gradenj, za katere je inšpekcija odredila ustavitev gradnje in rok za odstranitev objektov. Enako je ravnala v 23 primerih že zgrajenih nezakonitih objektov. Inšpekcija je v sklopu akcije odkrila tudi štiri neskladne gradnje in 18 nevarnih gradenj, za katere so bile odrejene takojšnje prepovedi uporabe in rok za njihovo odstranitev oziroma zavarovanje. Ugotovljen je bil tudi en nevaren objekt.

Inšpektorji so zaradi spremembe namembnosti brez gradbenega dovoljenja dvema objektoma prepovedali uporabo. V zvezi z ugotovljenimi nepravilnostmi pri sami gradnji so izdali 10 odločb. Večina nepravilnosti se je nanašala na nezagotavljanje obveznega nadzora pri gradnji, na nepravilnosti pri zakoličbi objekta, neimenovanje odgovornega vodje del, neobstoj zavarovanja odgovornosti, nepopolno označitev gradbišča z gradbiščno tablo, nezagotavljanje projekta za izvedbo ter nespoštovanje zahtev udeležencev pri graditvi objektov, pojasnjujejo na spletni strani ministrstva za okolje in prostor.