Največja onesnaženost zraka je napovedana v Zasavju. Foto: BoBo
Največja onesnaženost zraka je napovedana v Zasavju. Foto: BoBo

Na Agenciji RS za okolje (Arso) so spremenili napoved glede kakovosti zraka zaradi spremenjene vremenske napovedi in zato ne pričakujejo visoke onesnaženosti zraka z delci PM10 v Trbovljah, Zagorju in Murski Soboti, kot so napovedovali v sredo.

Onesnaženost zraka se sicer čez dan spreminja, zato se ravni delcev v posameznih obdobjih lahko razlikujejo od napovedanih povprečnih dnevnih koncentracij. Predpisana dnevna mejna vrednost koncentracije delcev PM10 je 50 mikrogramov na kubični meter. V koledarskem letu je dovoljenih 35 preseganj mejne vrednosti.

Občasne meritve so pokazale, da se prekoračitve mejne vrednosti za delce PM10 pojavljajo tudi v krajih izven območij, za katere so izdane napovedi, predvsem v dolinah in kotlinah v notranjosti države, kjer se za ogrevanje kot gorivo pretežno uporablja les. Najbolj onesnažujejo zastarele kurilne naprave na les, še posebej, če se v njih kurijo premalo suha drva. Z upoštevanjem navodil za pravilno kurjenje prihranimo gorivo in zmanjšamo onesnaževanje zraka.