Župan Moravč dvomi o primernosti mest dozdajšnjih vzorčenj. Foto: BoBo
Župan Moravč dvomi o primernosti mest dozdajšnjih vzorčenj. Foto: BoBo

Župan občine Moravče Milan Balažic je prejšnji teden zatrdil, da Termit vse od leta 2000 na območju nekdanjega odkopa kremenovega peska odlaga odpadni gradbeni material, med katerim so se znašli tudi azbest, steklena volna, plastika in različna olja. V zadnjih dveh letih pa naj bi na tamkajšnji deponiji zakopavali tudi strupene odpadke s pogorišča Kemisa.

Pisno prijavo je Balažic posredoval tudi ministru za okolje in prostor, ta pa jo je še isti dan (27. decembra) posredoval inšpektoratu za okolje in prostor ter naročil inšpekcijski pregled. Izveden bo v dveh tednih. Minister Leben je zdaj zaradi "obtoževanja različnih institucij v javnosti" naročil nova merjenja na podlagi vrtin, iz katerih bodo odvzeti vzorci tal. Z neodvisno analizo želi predvsem pomiriti občanke in občane Moravč, ki "upravičeno več ne vedo, komu lahko zaupajo".

Ob tem pa je opozoril še, da bo za izvedbo analiz namenjen davkoplačevalski denar. V primeru krive prijave bo tako ministrstvo proti Občini Moravče sprožilo odškodninsko tožbo.

Obračuni zaradi domnevnega odlagališča v Morvačah.

Besedni dvoboj predstavnikov institucij

Podjetji Termit in Kemis namreč vse očitke Balažica zavračata. Tudi Geološki zavod Slovenije je zavrnil trditve Balažica glede nestrokovnega in zavajajočega vzorčenja v času njihove analize na območju nekdanjega odkopa Drtija. A Balažic odgovarja, da on "v ničemer ne degradira stroke; šepava stroka degradira samo sebe".