V četrtkovih jutrih smo začeli niz svetovanj o nepremičninah. Nazadnje smo se pogovarjali o tem, ali se splača nepremičnino kupiti ali morda le najeti? Jutri po pol devetih nadaljujemo. Z vami bosta voditelj Robert Levstek in nepremičninski posrednik Daniel Angel Sauli. Tokrat bomo opisali pot do prvega lastništva nepremičnine.

Slika je simbolična. Foto: TV Slovenija/Radio Slovenija
Slika je simbolična. Foto: TV Slovenija/Radio Slovenija

"Pri lastništvu je glavna prednost v tem, da imamo stabilnost. Druga glavna prednost je, da ves denar, ki ga vplačujemo v obliki kredita ali z gotovino, nam dejansko ostaja. Najemnina pa ne gre v naš žep. Tretji glavni razlog pa je, da so nepremičnine premoženje, ki dolgoročno pridobiva na vrednosti in seveda, vse kar vplačujete, ne samo da vam ostaja, ampak se vam še zelo zelo plemeniti," je nazadnje povedal naš sogovornik.

Krediti so trenutno po zgodovinsko ugodni obrestni meri, še poudarja naš sogovornik. Kaj to pomeni? "Trenutno se splača kupovati nepremičnine, kaj pa bo v prihodnjih dveh, treh letih je pa težko povedati. Če pogledamo razloge, zakaj bi lahko cene še naprej rasle: prvo so ugodne obrestne mere, drugo kar je – zelo veliko povpraševanje. Razlogi za padec pa so neugodna gospodarska situacija in slabša dostopnost do novih gradenj." Vprašanje torej kaj se bo zgodilo, ko se bodo sprostili koronski ukrepi.

Vabljeni jutri ob pol devetih. Če imate kakšno vprašanje nam ga lahko posredujete na radio.maribor@rtvslo.si.