Foto: MMC RTV SLO/Veterinarski center Pika Maribor
Foto: MMC RTV SLO/Veterinarski center Pika Maribor

Veterinarski nasvet

"Imamo sicer sečne kamne, ne toliko ledvične kamne. Ledvični kamni so namreč izredno redki, če so, so navadni pri psih. So pa zelo pogosti sečni kamni, se pravi kamni, ki se tvorijo v samem sečnem mehurju. Pri mucah celo v večji meri. Muce odreagirajo na stres predvsem z urinarnim traktom in pojavijo se lahko najrazličnejša vnetja mehurja, ki so lahko po eni strani povzročena s sečnimi kristali. Ti se kasneje razvijejo v sečne kamne. Celo pride lahko do življenja ogrožajočih stanj, predvsem pri mačkah samcih, kjer se takšen droben pesek ali kamenčki lahko ujamejo v sečnico in povzročijo popolno zaporo uriniranja. Če to traja kakšen dan ali več, lahko muc zaradi tega tudi pogine. Če opazimo, da se muc napenja, da ne more lulat, je to urgentno stanje. Kaj lahko naredimo, da preprečimo to? Imamo k sreči tudi takšne diete, da lahko kamne raztapljamo. Pomembno je, da veterinar natančno pregleda urin. Pomembno pa je, da živali čim več pijejo, vidik pitja je zelo pomemben," je med drugim povedala veterinarka Natalija Hercog Gerbec, vodja Veterinarskega centra Pika v centru Maribora.

Prihodnjič pa več o tem, kako živalim pomagati ob grmenju in nevihtah, to je namreč za njih lahko zelo stresno.

Zavetišče za živali Maribor

Foto: MMC RTV SLO/Jasmina Bauman
Foto: MMC RTV SLO/Jasmina Bauman

Obiskala sem Zavetišče za živali Maribor, tokrat vam z repom maha Bono.

"Bono bo v mesecu maju praznoval štiri leta in eno leto odkar je bil sprejet v zavetišče. Zanj ni vprašal še nihče, je pa eden izmed tistih psov, ki nujno iščejo dom. Bono je v zavetišču pod velikim stresom, zato išče dom z ograjenim dvoriščem. Boks ne pride v poštev. Zelo rad se sprehaja, vohlja, igra z žogico, na koncu pa se najraje tudi stisne k človeku in prepusti čohanju. Človeka se more najprej navaditi, tako da si je zanj potrebno vzeti čas, da te spusti k sebi in potem ti zagotovo zleze globoko v srce
Išče dom brez otrok in drugih živali," je med drugim povedala Maša Mesarec iz zavetišča.

Bono išče dom. Foto: MMC RTV SLO/Zavetišče za živali Maribor
Bono išče dom. Foto: MMC RTV SLO/Zavetišče za živali Maribor

Zavetišče za živali Maribor lahko pokličete na telefonsko številko: 02 480 16 60 (od ponedeljka do petka med 8. in 12. uro) ali pišete na email: zavetisce.mb@snaga-mb.si.

Prihodnjič pa boste izvedeli tudi več o tem, kako lahko postanete redni sprehajalci v mariborskem Zavetišču za živali. Jasmina Bauman vam do prihodnjič pošiljam lep tačkast pozdrav in vabim k poslušanju celotne oddaje TUKAJ.