Foto: Radio Maribor/Aleks Horvart
Foto: Radio Maribor/Aleks Horvart

Sindikat delavcev hoške Magne je od delodajalca do danes zahteval odgovor na svoje zahteve glede kompenzacije 115 zaposlenim, ki jih je podjetje uvrstilo v program presežnih delavcev. Ker odgovora do današnjega popoldneva še niso prejeli, bodo jutri najbrž protestirali.

Podjetje Magna in sindikat na prvih pogajanjih minulo sredo nista dosegla dogovora o višini odpravnin. Ker pa se mudi, ne bodo čakali na naslednji sestanek, ki bo že to sredo, ampak bodo že jutri protestirali, pravi sindikalist Gvido Novak in opozarja, da želi podjetje shod preprečiti s sklicem sestanka vseh zaposlenih.

"Dejansko so vse delavce na čakanju poklicali na redno mesečno informiranje, sestanek, in bodo vsi v podjetju, tako tisti, ki so načakanju, kot tisti, ki delajo. V primeru odhoda na protestni shod so nam pa v petek sporočili, da bodo to šteli kot nezakonito stavko."

Legalne stavke ne morejo izvesti, saj je v zakonskem roku niso napovedali, zato bodo shod najbrž pripravili po koncu delovnika.

"To pomeni, da bomo verjetno jutri ob 15-ih izvedli protestni shod, če bodo delavci še zainteresirani. Verjetno se malo bojijo groženj, ampak glede na to, da so službo izgubili, mislim, da se bodo vseeno udeležili protestnega shoda, ker so res nezadovoljni."

Dodaja, da je sindikat le pobudnik shoda, organizirali pa ga bodo delavci sami. V pogovoru s policijo je ocenil, da prijava dogodka ni potrebna, s policije pa sporočajo, da so z načrti seznanjeni in zbirajo informacije o organizatorju. Za komentar smo prosili tudi podjetje Magna, kjer pa pogajanj do njihovega zaključka ne komentirajo.