Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Na srednjih, višjih in visokih šolah danes in jutri potekajo informativni dnevi, kjer se lahko kandidati za vpis podrobneje seznanijo z želenim izobraževalnim programom. Na slovenskih fakultetah je v prihodnjem študijskem letu na voljo skupaj 20.241 vpisnih mest, na višjih šolah 11.915, na srednjih pa 26.066 mest. Vrata odpirajo tudi v študentskih in dijaških domovih.

Na mariborski Fakulteti za zdravstvene vede, kjer ponujajo 120 rednih in 60 izrednih vpisnih mest, so dijake popeljali tudi v predavalnice, kjer opravljajo praktični pouk s pomočjo simulacij na lutkah in z očali za virtualno resničnost.

"Nekako se prestrašijo, ko vidijo tudi te realne lutke na začetku, ampak vsi pristopijo z zanimanjem in občutkom, ko vidijo, kako so lutke realne in odpirajo oči,"

je povedala predavateljica Barbara Donik, dijaki pa:

"Študij se mi zdi zelo zanimiv in bi ga rada šla študirat. Oprema na tej šoli je zelo dobra, in je tudi to eden izmed razlogov za mojo izbiro."

"Za to fakulteto sem se odločil, ker sem že prej obiskoval Srednjo zdravstveno in kozmetično šolo. Tudi moja mama je medicinska sestra in me je malo vpeljala v to."

Zaposlitev v zdravstveni smeri je zaradi splošnega pomanjkanja kadrov praktično zagotovljena.

Zanimanje tudi za srednje poklicne šole

Po letih upadanja zanimanja za srednje poklicne šole pa se spreminja tudi to, pravi glasbenik Six Pack Čukur, ki vodi tudi praktični pouk keramičarstva na mariborski srednji gradbeni šoli:

"Ko sem prišel sem pred 6 ali 7 leti, je bilo 8 keramičarjev, lani pa smo imeli omejitev: cel razred, 28 keramičarjev in še en cel razred preostalih poklicev."

Ob profesorjih pa na mlade čakajo tudi predstavniki študentskih in dijaških organizacij, ki jim predstavljajo raznolike možnosti za obštudijsko udejstvovanje.