Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik

Gre za velik izziv, tako za izvajalce kot projektante, saj je gradbišče veliko in dolgo. Pogodbena vrednost del je bila 6 milijonov evrov, glede na stanje mestnega proračuna pa si na mariborski občini prizadevajo, da bi v teh okvirih tudi ostalo.

Izvajalec je zaprosil za podaljšanje roka za izvedbo del na mariborskem Lentu do konca novembra, pravi Jernej Flajšman z mariborske občine: "Dejstvo je, da je med gradnjo prišlo do veliko nepredvidenih okoliščin, deloma se bo zaradi tega podaljšal tudi pogodbeni rok. Precej je drugih projektov, ki se izvajajo sočasno, zato je izvajalec upravičen do podaljšanja roka." Do kdaj se bodo dela dejansko zavlekla še ni jasno, saj bo to odvisno od pogajanj.

Izvajalec bo dokončanje Lenta začel na zahodni strani, od Studenške brvi do Sodnega stolpa, Lent pa bo po obnovi prevozen. "Sicer bo pri Vodnem in Sodnem stolpu potopni valj, promet na tej strani bo dvosmeren, od Ribiške ulice do Studenške brvi pa enosmeren."

Potopne valje bodo dvignili kvečjemu v času prireditev in Lent takrat popolnoma zaprli. Parkirišč na Lentu ne bo. Lastnica destinacijske trgovine Art mi je Mar Darja Viher: "Odkar se je začela prenova Lenta, je obisk v naši destinacijski trgovini upadel na desetino prejšnjega prometa."

Kako pa je z obiskom Hiše Stare trte? Monika Jurišič Hlevnjak z Zavoda za turizem Maribor:
"Pred hišo oziroma v sami Hiši stare trte zadovoljno ugotavljamo, da je obiskovalcev še več, kot jih je bilo lani v primerljivem obdobju. Stara trta je osrednja zanimivost našega mesta in ne glede na to, da se tukaj odvijajo obsežna gradbena dela, jih je veliko."

Obnova Lenta ne bo končana do konca maja