Foto: Radio Maribor/Televizija Maribor
Foto: Radio Maribor/Televizija Maribor

V zadnjih letih so spodleteli številni poskusi selitve knjižnice Rotovž, med možnimi lokacijami pa so bile tudi tudi stavbi nekdanjega SDK-ja in nekdanje Probanke in nazadnje tudi stavba Zavarovalnice Sava. Dobra dva meseca pred lokalnimi volitvami bo občina svetnikom ponudila v odločanje predlog selitve knjižnice v Centrum, v objekt, ki je sicer v večinski lasti DUTB-ja, majhen delež je last zasebnika. Mariborski župan Andrej Fištravec danes ni hotel pred mikrofon, češ da bo vse podrobnosti povedal novinarjem na petkovi novinarski konferenci, v pisni izjavi pa je med drugim omenil, da so na DUTB oddali nezavezujočo ponudbo za nakup stavbe. Iz gradiva za mestni svet pa je razvidno, da bi občina za to investicijo namenila letos 2,9 milijona, prihodnje leto 2,5 in leta 2020 še 7,9 milijona evrov – skupaj torej 13,3 milijona evrov.

Pomočnica direktorice Mariborske knjižnice Slava Rampih pravi, da je stavbo Centrum sicer mogoče prirediti za knjižnično dejavnost: "Obstaja pa vedno vprašanje, ali bo zdaj ta projekt D dejansko projekt, ki ga bomo lahko uresničili ali bo ponovno ostalo vse skupaj samo na papirju."

Kot je znano, obnova knjižnice Rotovž, skupaj z Rotovškim trgom, vredna okrog 15 milijonov evrov, za župana Andreja Fištravca ni bila sprejemljiva, ker da je to predrago in da bo občina za ta denar raje uresničila drugih 13 projektov. Zakaj je sedanji visoki znesek, kar 13,3 milijona evrov za rešitev knjižnice naenkrat sprejemljiv, pa nam danes ni uspelo izvedeti. "Zgodilo se je to, da je bilo podanih kakšnih šest predlogov lokacij za selitev knjižnice, nobeden do zdaj ni bil ustrezen, pa tudi tistih 13 projektov, ki so jih zagovarjali na mariborski občini, ni bilo uresničenih," pa je kritičen Damir Orehovec, vodja svetniške skupine SMC, ki vsekozi zagovarja obnovo knjižnice na Rotovškem trgu.