Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Mariborski mestni svetniki so na dopisni seji potrdili porabo dobrih 1,5 milijona evrov iz proračunske rezerve. Občina bo sredstva namenila obnovi škode na javni infrastrukturi po poplavah.

Manj zahtevna popravila bodo potrebna na cestnih odsekih na območju Vodol, Zgornjega Slemena in Kamnice. Zahtevnejša pa bo obnova porušenih brežin ob Kamniškem potoku in zemeljskih plazov na javni poti v zaselku Rošpoh – del in na lokalni cesti med Nebovo in Grušovo v Ruperčah. Preprečiti bo treba širjenje plazu med Sredmo in Bresterniško Grabo. Naročili pa bodo tudi izdelavo načrtov za zagotovitev trajne varnosti na drugih poškodovanih in neprevoznih cestnih odsekih, pravi podžupan Samo Peter Medved:

"Tu lahko vidite, za kako velik obseg škode gre. Ne bomo dobili nič več, nič boljšega, obnovili bomo le tisto, kar smo že imeli."

Skupne stroške obnove ocenjujejo na več kot milijon in pol evrov. A občino pestijo finančne težave. Na proračunski rezervi je trenutno le nekaj več kot 900 tisočakov, zato bodo za preostanek zaprosili državo, pojasnjuje sogovornik:

"Glede na višino občinskega proračuna vsake občine je občina dolžna pokrivati do nekega zneska. Pri nas je to 900.000 evrov. Našteta škoda to že presega in tukaj smo upravičeni do pomoči države."

Razlaga podžupan Medved:

"Nekatera dela že potekajo, na primer sanacija brežin ob Kamniškem potoku in sanacija nekaterih odsekov. O tem bomo lahko kmalu podali tudi poročilo."

Obnove, pri katerih bo treba opraviti raziskave in izdelati projektno dokumentacijo, pa bodo dolgotrajnejše.

Na proračunsko rezervo namerava občina letos dodati še okoli 240 tisoč evrov – od kod bodo vzeli, še ne vedo.