Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Svet starejših pri mariborski občini ob svetovnem dnevu starejših opozarja na mnoge težave, ki tarejo občane. Med njimi so infrastrukturne težave in različne oblike nasilja.

Veliko starejših se želi vključevati v vsakodnevne aktivnosti, a je to težje za tiste, ki živijo v zgradbah brez dvigal. V Mariboru je v takih blokih okoli 800 stanovanj, pravi predsednica mariborskega sveta za starejše Metka Roksandič:

"Mi smo zato imeli ogled ene štirinadstropne stavbe, kjer ni možna vgraditev dvigala in enega daljšega bloka, kjer pa je možna. Ugotovili smo, da so v Mariboru približno tri tipologije gradnje blokov in da bi se to dalo narediti skupinsko."

Ker je to velik finančni zalogaj, pričakujejo pomoč države in mesta. Mariborska občina je razpis za sofinanciranje napovedala za letos, a ga bodo verjetno objavili v prihodnjih dveh letih. Podžupan Samo Peter Medved:

"Pomembno pa je, da damo na začetku manj sredstev in bolj sporočilnost, da so sredstva namenjena, ker je treba prepričati lastnike stanovanj, da začnejo pripravljati zasnove, dokumentacijo in dovoljenja."

Na mariborskih ulicah in sprehajalnih poteh pa pogrešajo več klopi. Mnogi starejši namreč pešačijo, nekateri zaradi zdravja, drugi, ker več ne vozijo avtomobila. Kdaj bo občina namestila nove klopi?

"Postavljanje že poteka predvsem pri novih projektih, tudi vzdrževanje klopi, bi pa bilo primerno, da bi s tem, kar smo definirali v katalogu urbane opreme, začeli že prihodnje leto," pojasnjuje podžupan.

Pojasnjuje podžupan in poziva mestne četrti, naj sporočijo primerne lokacije. V svetu starejših pa si želijo, da bi občina bolj prisluhnila tudi njim.

Ob tem opozarjajo, da se nad starejšimi izvaja vse več nasilja, pravi Metka Roksandič.

"Poudarjam, da nasilje ni samo fizično, je tudi ekonomsko, psihično, zaradi odtegovanja sredstev, zanemarjanja in tako dalje."

Zato želijo, da bi država sprejela ustrezno konvencijo, podobno tisti o zaščiti otrok in žensk.

Več pa v oddaji:

Mariborski svet za starejše opozarja na težave z dvigali in klopmi