Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Na Osankarici na Pohorju so se s tradicionalno slovesnostjo poklonili zadnjemu boju Pohorskega bataljona, ki so ga 8. januarja 1943 obkolili in uničili številčno premočni nemški vojaki. Spominu na največjo pohorsko partizansko enoto se je kljub deževnemu vremenu ob 81. obletnici usodne bitke poklonilo veliko obiskovalcev.

Vsakoletno spominjanje na slavni Pohorski bataljon in na veliko pohorsko tragedijo je postalo del naše kulturne in nacionalne identitete, je v slavnostnem nagovoru povedal predsednik Državnega sveta Marko Lotrič:

"Opominja nas na to, kaj je svoboda in kaj je junaštvo. Opozarja nas, kako zavržno dejanje je izdaja in kakšen pomen imajo mir, pravičnost in človečnost v družbi. Služi nam kot vsestranski opomin na grozote vojne."

Spomin na ta boj je pomemben še danes, pravi predsednik Združenja borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja iz Slovenske Bistrice Borut Kruder:

"Vsaka država mora imeti neki temelj in zato se je treba tega spominjati. Ta boj, ki je bil tukaj, je bil boj za preživetje, za slovenstvo, ne glede na spore, ki jih vlečemo že 30 let."

Kljub mrazu in dežju se je ob spomeniku na Osankarici zbralo veliko svojcev padlih borcev, vojnih veteranov, obiskovalcev z različnih koncev Slovenije in politikov. Zbrali smo nekaj odzivov:

"To so bili heroji. Napadala jih je tako velika vojska, pa se do zadnjega niso predali."

"Zdi se mi, da Pohorski bataljon zgublja svoj pomen zaradi razdvajanja v naši družbi. Mislim, da to ni prav."

Župan Slovenske Bistrice Ivan Žagar ob tem upa, da bo sporočilo Pohorskega bataljona tudi v prihodnje doseglo mlade:

"Tudi zanje je pomembno, da vedo, kako je bilo, kako je nastala Slovenija, naša država, kaj pomeni dom in domovina in kako pomembno je ohranjati to, kar imamo. Treba pa je razumeti tudi, da to ni samoumevno."

To je pomembno sporočilo tudi v sedanjem času, ko se vojne širijo v naši bližini.