Okrog 30-im zaposlenim v mariborskem tekstilnem podjetju April je delodajalec pred božično-novoletnimi prazniki povedal, da zanje ni več dela in da naj dajo izredno odpoved. S tem se šivilje niso strinjale, zato so se znašle v nenavadnem položaju.

Še vedno jim namreč teče redno delovno razmerje, iz tega pa imajo tako pravice, kot tudi dolžnosti. Zato so danes zjutraj ob 6ih prišle v službo in tako bodo ravnale, vse dokler se ne bo njihov položaj kako spremenil. Delavke zjutraj v proizvodnih prostorih podjetja April sicer niso dobile odgovorov. Družba je namreč po dostopu direktorice Sabine Šegula Emeršič brez zastopnika, lastnika podjetja, Ljuba Javorška pa tam ni bilo. Ena od zaposlenih je povedala, da bodo tja šle vsak dan in ko jim bodo rekli, da zanje ni dela, bodo šle odmov: "Odpovedi pa ne bomo dale, ker smo predolgo in preveč delale, da bi same dale odpoved."

To so jim odsvetovali tudi v sindikatu, kjer so jim pripravljeni pomagati, čeprav niso njihove članice. Kot poudarja generalni sekretar Sindikata tekstilne in usnjarsko-predelovalne industrije Anton Rozman, je z vidika delodajalca takšen predlog razumljiv: "Če delavec sam odpove pogodbo o zaposlitvi, do njega nima več nobenih obveznosti. Ima terjatve, a družba je verjetno že prazna."

Pat položaj delavk bi lahko prekinila razglasitev stečaja podjetja, a Rozman opozarja: "Od ideje, do realizacije, do oklica stečaja ne gre hitro. In včasih tudi na škodo delavcev, saj lahko ti postopki tečejo zelo dolgo."

Delavke, ki že tri mesece niso dobile plače, so prepričane, da so zadnje mesece lanskega leta v resnici šivala za podjetje Sedmi dan, ki je registrirano na istem naslovu, kot podetje April. Tam po njihovih informacijah še vedno dela večina od prej zaposlenih v Aprilu. Mariborske šivilje so odločene, da bodo vztrajale, čerpav na strani delodajalca nimajo pravega sogovornika in ne verjamejo v ukrepe pristojnih institucij.

Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat