Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Mariborski mestni svetniki so se sestali na novembrski redni seji. Po odstopu Milana Lukića iz Gibanja svoboda so v svojih vrstah pozdravili nadomestno svetnico Natašo Vidnar. Med drugim pa so sprejeli rebalans proračuna, občinski prevzem centralne čistilne naprave po izteku koncesije in finančno okrnjen letni program športa. Nadaljuje pa se bitka za upravljanje javnega holdinga.

Čeprav Javni holding Maribor ustvarja milijonske dobičke, je večina mestnih svetnikov prepričana, da se ta ne porablja transparentno. Zato so v drugem branju dokončno potrdili prenos upraviteljskih pravic z župana na mestni svet. A takšna sprememba je nezakonita, saj zakonodaja in občinski statut pravico zastopanja občine podeljujeta njemu, je prepričan župan Saša Arsenovič:

"Zato z odlokom, kot je predlagan, na mestni svet ni mogoče prenesti nove pristojnosti. Ker se predmetni odlok šteje za posamični akt v obliki predpisa, bo potrebno le-tega zadržati in sprožiti upravni spor."

Temu je med drugimi oporekala Karin Jurše iz Gibanja svoboda, ki je župana spomnila, da je ob ustanavljanju holdinga mestni svet te pravice že imel:

"Tako da se veselim upravnega spora, mogoče se veselimo tudi kakšnega drugega postopka pred Komisijo za preprečevanje korupcije."

Okrnjen letni program športa

Obširna razprava se je razvila tudi pred potrditvijo Letnega programa športa, ki bo zaradi občinskih finančnih težav prihodnje leto klubom namenil za okoli 300 tisoč evrov manj. Po besedah Milana Mikla so ga v SDS podprli:

"Z velikim pridržkom, res z veliko zavoro, izključno zavedajoč se, da je potrditev nujno potrebna, da lahko gredo pravočasno z razpisom. Vljudno prosim, da se ne ponovi več leto 2023."

Ko je bilo financiranje športa in drugih družbenih dejavnosti dalj časa v negotovosti. Urad za šport pa namerava razpis za Letni program športa objaviti že jutri.

Dražje parkiranje pod Pohorjem

Svetniki pa so v prvem branju potrdili tudi spremembe na parkirišču pod Habakukom, kjer brezplačno dveurno parkiranje ne bo več mogoče, parkirnina pa se bo s 60 centov podražila na 1 evro.