Foto: Mestna občina Maribor/Sanja Hrgota
Foto: Mestna občina Maribor/Sanja Hrgota

Proračun mariborske občine, ki so ga svetniki po več mesecih politične napetosti pred kratkim le potrdili, je še vedno v negotovosti. Predvideva okoli 5 milijonov evrov, kolikor želi občinsko vodstvo pridobiti s podražitvami mestnih storitev, a je podpora v mestnem svetu negotova.

Do 230-odstotna podražitev vožnje s pohorsko gondolo, 38-odstotna podražitev vrtcev, 30-odstotna za prevoz z avtobusom in 3,80 evra višji znesek za čiščenje odpadnih voda – vse te predloge so svetniki na marčevski seji umaknili z dnevnega reda. Na majski seji pa jih bo župan Saša Arsenovič spet predlagal v približno enakem obsegu:

"Ne gre za nobene podražitve, gre samo za uskladitve cen, da ne bi po nepotrebnem obremenjevali proračuna in subvencionirali posameznih dejavnosti. Ponavadi so tu čisto jasni sistemi, kako pridemo do izračuna cen in naš cilj je bil, da mariborski uporabnik katerekoli storitve ali starš otroka v vrtcu ne plača več, kot povprečen Slovenec."

Podražitev vrtcev bi lahko bila v dveh delih, a podrobnosti še niso usklajene:

"Cen nismo usklajevali od leta 2019, kar pomeni, da so starši v letih 2019, 2020 in 2021 in 2022 plačevali manj. Lahko bi rekli, da je to slabo ali pa dobro, ker so starši lahko del denarja prihranili. Zdaj si dodatne obremenitve proračuna ne moremo privoščiti."

Sprememba pa se obeta tudi pri uvedbi parkirnin ob sobotah:

"Zaenkrat za soboto nisem, bolj sem za to, da bi parkirnine minimalno dvignili takrat, ko jih že pobiramo. Dvignili bi jih za 10 centov na uro, pri najdražjih delih do 20 centov, denar pa bi namenili preplastitvam cest."

Kot je še povedal župan, ki pol leta po volitvah še vedno nima koalicije, se o predlogih s svetniškimi skupinami dogovarja, a predlogi še niso usklajeni.

Več pa v oddaji:

Mariborski župan Saša Arsenovič